Участвайте в Празника за спорт, изкуство и наука в парк „Аязмото“ в Стара Загора

На 27 април  2024г. „Празник в Аязмото“ ще посрещне деца и възрастни в Аязмото – парк „Митрополит Методий Кусев“ – едно от знаковите места на Стара Загора.

Богатата програма ще достави незабравимо настроение на гостите на парка, а изнесен бар с разхладителни напитки „В гората – хапване и пийване“ ще се погрижи за комфорта на празнуващите.

Спортни активности

Празникът ще започне в 9:00 часа със спортни активности, сред които открити тренировки по бадминтон, волейбол и обща физическа подготовка. За възрастните е организирана също открита тренировка от Спортен клуб „Здраве и активно дълголетие“. Ще има и йога практики, като детската арт йога ще привлече и най-малките.

Музикална програма

Празничната музика и танци в изпълнение на вокални групи, фолклорни и мажоретни състави от училища и читалища в града ще привлече своите почитатели в 10:00 часа.

Програма за приложни изкуства

В 10:00 часа започват и детски творчески ателиета и работилнички при Алея „Зала на смеха“:

  • Рисунка на асфалт
  • Маски на животни
  • Ателие по възларство
  • Глинена работилничка

Школа за изобразителни изкуства към Народно читалище „Родина 1860“ организира ателието „Нарисувай ми…“. Работилничка „Приказен, цветен килим“ ще представи приказки и легенди в картините на българските художници, а ателие „Забавна астрономия“ ще привлече децата към науката за небесните тела.

Програма в зоопарка

Зоопарк Стара Загора участва в „Празник в Аязмото“, като информационен щанд на Спасителен център за диви животни „Зелени Балкани“ ще запознае малки и големи с дейността си.

За децата ще има урок по засаждане на цветя, а посетителите на демонстрационно-атрактивният комплекс Аул БагаТур в южната част на зоопарка могат да получат като подарък безплатна снимка с кон.

Веселие във въжената градина

„Празник в Аязмото“ осигурява игри и демонстрации във въжената градина в парка, като децата могат да участват и в състезание по ориентиране.

Тур „Парковете на Стара Загора“

В рамките на празника е организиран безплатен тур „Парковете на Стара Загора“, който обхваща района от бадминтон площадките до фонтан „Жабките“. Групата ще е до 20 човека, с предварително записване на телефона на Туристически информационен център – Стара Загора, като турът ще започне в 13:00 часа.

Организатори на „Празник в Аязмото“ са: Община Стара Загора, Център за подкрепа за личностно развитие – Стара Загора, Туристическо дружество „Сърнена гора“, Народно читалище „Родина 1860, Народно читалище „Настроение 2017“, Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858“, Народно читалище „Христо Ботев 2020“.

Аязмото – парк „Митрополит Методий Кусев“

„Завещан от миналото – съхранен за бъдещето“

Митрополит Методи Кусев инициира създаването на парка през 1895 г. като организира първата кампания по залесяването и превръща почти голия „Ахмак баир“ в прекрасна градина, разполагаща с уникални за България дървесни видове внесени от Ливан, Турция, Гърция, Испания, Италия. Паркът е разположен по южния склон на Сърнена Средна гора и заема площ от 3200 дка. Част от територията му представлява паметник на парковото и градинското изкуство от национално значение.

„Празник в Аязмото“ очаква жителите и гостите на Стара Загора на 27 април (събота) – всички активности са безплатни!