Лазаровден в Музей „Етър“ на 27 април

Лазаровден се отбелязва на осмия ден преди Великден и е един от най-красивите пролетни празници, посветен на любовта и плодородието. Наричан е още „Лазар“, „Лазарица“ или „Лазарова събота“. Според народната традиция той бележи момента, след който всички лазарували девойки могат вече публично „да се момеят“, да се гиздят и да се задомяват. Старите вярвания казват, че „нелазарувала мома, не е мома“, че „мома, ако не е била на Лазар, не може да се задоми“, затова на тях се гледа с пренебрежение и присмех.
Подготовката за изпълнение на обичая лазаруване започва още „среди пости“ или в средата на Великденския пост. В продължение на повече от три седмици момичетата се събират и разучават лазарски песни и танци. Музей „Етър“ възражда тази традиция през 2010 година с провеждане на образователната програма „Училище за лазарки“. Инициативата има вече тринадесет издания, а от 2022 година интересът към програмата нараства толкова, че към нея вече се присъединяват и девойки от Дряново и Трявна.
На 27 април тазгодишните гиздави лазарки от образователна програма „Училище за лазарки“ представят в музей „Етър“ традиционния обичай лазаруване от 11:30 и 13:30 ч.