Втори национален акордеонен фестивал „Веселин Джанкардашлийски“ се провежда днес в Чирпан

На 13 април 2024г. в Чирпан започна Втори Национален акордеонен фестивал „Веселин Джанкардашлийски. Събитието  се провежда в залата на община Чирпан под патронажа на кмета Ивайло Крачолов и Националното училище за музикални и сценични изкуства (НУМСИ) „Христина Морфова“ в Стара Загора.

Присъстващите могат да се насладят на 26 изпълнения. Те ще бъдат оценявани от жури с председател музикалният виртуоз Калоян Куманов и членове преподавателят проф. Ромео Смилков от Академията за танцово, музикално и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив и Галя Маркова, преподавател от Музикалната школа при чирпанското читалище „Димитър Данаилов“.

„За наша радост се увеличават участниците в конкурса, както и обхватът на градовете, от които са те. През миналата година имахме 22 изпълнения, а тази година те са с четири повече. Всички заявили участие са деца и ученици до 19 години от София, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Бургас и Чирпан“. Конкурсът всъщност е възобновен през миналата година. През 80-те години на 20 в. той е провеждан като заключителен етап на Националния музикален фестивал на художествената самодейност.

„Целта на конкурса е поддържане на този вид музикално изкуство и на акордеона като инструмент, защото все по-рядко го виждаме“, коментира експертът. От думите ѝ стана ясно, че за радост в Чирпан все още има школа, в която се обучават деца да свирят на акордеон.

Победителите в конкурса ще получат статуетка, изработена от чирпанския скулптор Музафер Сабри, специална награда от кмета на общината и грамоти.

Специален гост на фестивала ще бъде музикантът и ръководител на оркестър „Канарите“ Атанас Стоев, който е възпитаник на патрона на фестивала Веселин Джанкардашлийски.

Конкурсът е в памет на дългогодишния преподавател в детската музикална школа в Чирпан Веселин Джанкардашлийски. Той е един от основателите и преподавател лектор в НУМСИ „Христина Морфова“, автор на учебни програми за обучение по акордеон и камерна музика, както и ръководител и аранжор на музика за акордеонни ансамбли и оркестри.

Веселин Джанкардашлийски е носител на Орден „Кирил и Методий“ – I степен, „Златна лира“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци, Наградата на Министерството на културата на Република България „Златен век – печат на цар Симеон“,както и звание „Заслужил читалищен деятел“ от Съюза на народните читалища.