Старозагорски бизнес подава ръка на Общината за прочистване на Аязмото

От утре – 12 април 2024г. започва почистване на падналите дървета в Аязмото!- Това съобщи на изнесена пресконференция в парк „Митрополит Методий Кусев“ (Аязмото) ресорният зам.кмет по екология и транспорт Радостин Танев.- Важно е защо го правим. Първо падналите дървета имат корояди и други вредители, които влияят на здравите дървета около тях. Второ – голяма част от наклонените дървета са опасни за гражданите, които масово посещават „белите дробове на града“, така че трябва да бъдем внимателни.

Поради това започваме поетапно прочистване на падналите и на наклонените дървета. Нашите съграждани трябва да са сигурни, че всяко дърво е обследвано заедно с Държавно горско стопанство, описано е и когато започва прочистването, ще следим много внимателно да не се секат или нараняват други дървета“.

Г-н Танев благодари на фирмите, които са се отзовали на отправена покана да се направи заедно прочистването : Загора холдинг – (Прогрес, Хранинвест и Наталия), Медина Мед, Пещострой, Граждански клуб „ЛИПА“, ТЕЦ Марица Изток 2 и др.

Изпълнителният директор на завод „Прогрес“ инж. Славин Янакиев подчерта, че когато бизнесът и Общината вървят ръка за ръка, резултатите винаги са много добри.

Направеното заснемане показва, че има 417 паднали дървена и 78- наклонени в района на 10 метра от алеите.

Зам.кметът се обръща към гражданите, които посещават Аязмото, да бъдат особено внимателни. Безопасността е на първо място. Ще има техника. Голяма част от дърветата ще бъдат изкарани на алеите. Невъзможно е да се извърши „операцията“ за ден-два. На първия етап това е процес, който се продължи минимум 10 дни.

Започва се от централната източна алея и алеята към Генералската чешма до пълното прочистване. На следващия етап същата процедура се повтаря и със западната алея.

Депото за събиране на отрязаните дървета ще бъде от източния път край казармите.

Има няколко варианта за дървесината. Има наредба, по която е указано как може да бъде закупена. Има ефективни предложения на граждани как тези дървета могат да бъдат ползвани.

Падналите дървета ще бъдат нарязани на метър или на метър и половина, за да могат по-лесно да се изнасят към алеите. С необходимата техника ще бъдат натоварени и извозени.

В парка има много изсъхнали дървета. В момента се прави заснемането им като се определя вида им, на колко години е всеки екземпляр и пр. Това се прави с цел след премахването им, на тяхно място веднага да се посади от същия вид, за да запазим Аязмото такова, каквото е.

Росица Ранчева