Какъв празник е утре, 12 април? Всичко за този ден. Какво не може да се прави

12 април в църковния календар е денят на паметта на Василий изповедник, епископ Парийски. Той живял през VIII век и се отличавал с такова благочестие, че жителите на град Пария го поставили на амвона като епископ. Василий мъдро и спокойно управлявал властта си. Но внезапно в тези градове се появила иконоборческа ерес, която Василий не подкрепил. През 754 г. е свикан Вселенският събор, по време на който е подписан свитък, в който е наредено да се унищожат всички икони. Василий се опита да забрани на еретиците да влизат в епархията му, но бе жестоко наказан за това.

Какво не трябва да се прави на 12 април?

Забранено е да се занимавате с ръкоделие и почистване.
Не е разрешено пиенето на алкохол и организирането на шумни забавления.

Народни знаци и традиции за 12 април

топло и сухо време в този ден – през лятото ще има голяма реколта от плодове;
силен вятър на 12 април показва ветровито лято;
удари внезапна слана – изчакайте голяма реколта от пшеница;
върбата вече е много пухкава – няма да има повече студено време;
много паяжини – води до горещо и сухо лято.

На този ден изоставените жени извършвали специална церемония, за да върнат своя любим. За да направят това, името на съпруга бе изписвано на лист хартия, хвърлен в огъня и кръстен три пъти.

Какво още трябва да знаем за утрешния ден?

12 април се отбелязва като Световен ден на хамстера . Датата на честването на този интересен празник не е избрана случайно. Именно на този ден през 1930 г. зоологът Израел Ахарони опитомява тези сладки животни.

Освен това 12 април е Международният ден на бездомните деца . Събитието стартира през 2011 г. Основната му цел е да привлече вниманието на обществото към проблема с бездомните деца, да повиши осведомеността за експлоатацията на детския труд.