Денят на българския дентален лекар отбелязваме на 11 април

Свети Антипа покровителства професията на зъболекарите, които се борят за правата на съсловието и на пациентите, за развитието и усъвършенстването на денталната медицина в България

На 11 април 2024 г.,  българските лекари по дентална медицина празнуват своя професионален празник – денят на Свети Антипа, епископ Пергамски.

Кой е покровителят на зъболекарите?

Свещеномъченик Антипа бил епископ на Пергамската църква от края на първи век.

Жителите на гр. Пергам били известни с нечестивото си поведение и идолопоклоничеството си . Сред тези нечестиви люде живеел и благочестивият Антипа, който не бил подвластен на хорските слабости и воля, а полагал всички усилия, търпеливо, да им покаже правия път. Изпълнявал добросъвестно своите задължения  като пастир и проповедник и съветвал заблудените си съграждани да се обърнат към истинския Бог. Убедителните му проповеди и личният му благочестив живот привлекли много езичници в лоното на Христовата църква. 

По същото това време император Домициан дал власт на областните управители в цялата империя да предприемат жестоко гонение срещу християните. Те, бидейки иделопоклонници,  хванали Антипа и го обвинили, че той е виновен за това, че боговете са отвърнали глава от града им и не го покровителстват.

Той  бил заточен на остров Патмос, където бил подложен на жестоки мъчения, защото отказал да предаде Христовата вяра. Като понасял спокойно и с твърдост страшните мъчения, св. Антипа се молел за враговете си и за целия свят. Постепенно телесните сили отслабвали и тихо издъхнал. Християните благоговейно погребали тялото на светия мъченик. Мощите му били запазени, а Бог ги надарил с лечебна сила. Частица от тях се съхранява в Рилския манастир.

Св.Антипа покровителства професията на стоматолозите, които се борят за правата на съсловието и на пациентите, за развитието и усъвършенстването на денталната медицина в България. Българският Зъболекарски Съюз отбелязва 11 април като професионален празник на българския дентален лекар.