Храната е безплатна във финландските училища

Бюфетът е на самообслужване, където детето може да вземе колкото храна иска. За вегетарианци има отделни ястия, без глутен и без лактоза за хора с алергии. Ежедневно се предлагат шест вида ястия.
И това не е всичко!
1. Финландското образование е безплатно. Но всичко останало – обяди, екскурзии, училищни пособия – също е безплатно.
Когато учениците живеят на повече от 2 километра от училище, училищен автобус ги кара безплатно от дома и до дома.
Всичко се плаща от държавата. Във Финландия цели 12,2% от държавния бюджет се отпуска за образование!
2. Системата за оценяване на училището във Финландия не е до 6-ца, но до 3-ка. Децата от клас във финландските училища нямат оценки. От 3 до 7 клас – са словесни оценки: от „средни“ до „отличен“
– Да. Само ученик знае резултатите си и конкретните оценки никой друг, за да се избегне другите деца да му се подиграват, че е глупаво. Критиката към лошите оценки е неприемлива във Финландия. Учителите са свикнали да мотивират децата да усъвършенстват знанията си и да адаптират индивидуалните
3. Напълно индивидуален подход е гарантиран на всеки ученик.
4. Във финландските училища няма предписан дрескод. Можете да идвате в час облечени с каквото поискате: няма правила за обличане.
5. Децата не са задължени да сядат на чина. По време на час могат да седнат директно на пода. При топло време часовете се провеждат на открито, на тревата край училището или на специални пейки, изградени в амфитеатъра.
6. Имат много малко домашни. Финландските учители смятат, че децата трябва да почиват и да прекарват време с родителите си. Всяко домашно, което получават, отнема известно време и може да бъде много интересно: например по време на часа по история можете да помолите баба си да я интервюира за това какъв е бил животът през 60-те години на миналия век и да открие разликите между живота тогава и сега.
7. И няма изпити изобщо. Финландските учители казват: „Защо ученето е необходимо – за живота или за изпитите. Ние сме за първият избор. Децата трябва да са подготвени за живота, а не за оценките. „Ето защо във финландските училища няма изпити. Финландски преподаватели оценяват учениците постоянно и непрекъснато, а не въз основа на еднократен изпит, където тревожността играе своята роля
8. Да! Тук научават само това, което е полезно в живота. Основното, което децата учат тук, е способността да учат и да се приспособяват към един нов вечно променящ се свят. Няма нужда да се заблуждавате – защото просто трябва да гледате Уикипедия
9. Всички училища са еднакво добри. Родителите не избират училище във Финландия, всеки отива в най-близкото до мястото на пребиваване училище. Няма „елитни“ училища, всички са еднакви: където и да живее детето, то има право на достъп до учебно заведение с квалифицирани учители, качествен учебни материали и пълна държавна подкрепа.
10. Децата се забавляват в училище. Понякога вземат спални чували и остават в училище през нощта с учителите – гледат заедно филми, играят игри, купуват си сладолед, спят на постелки за фитнеса.
Е, трябва да обичаш такова училище!
Източник: Интересни неща, факти, загадки, мистерии