Седмокласничка от ОУ „Св. Никола“ – Стара Загора  е горд член на клуб  2023  „Успелите деца на България“

Поводът да ви представим 13-годишната Йоана Ташева е завоюваното първо място, този път в Националния конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Звездици за Лора“ в Свищов. Сред конкуренцията от 130 участници, разпределени в пет възрастови групи, журито с председател Маргарита Хранова и членове – певиците Тони Димитрова и Нора Караиванова, Мая Райкова – продуцент на БНР и др., отличиха талантливата старозагорка. Тя се наложи с кавърверсия на „Високо“ и „Песен за теб“ от репертоара на Лала Хатауей.

Специалистите се произнасят, че Йоана притежава уникален контра алт, че е интелигентна певица и има голямо бъдеще. Другата забележителна дарба е, че тя еднакво добре се справя  и с поп пеенето, и с автентичното народно пеене.

Учителката Маргарита Кременска от ДГ „Свобода“ открива таланта на 5-годишната Йоана, сподели майката Росица Ташева. – 5-6 години детето посещава с желание Детска музикална формация „Звездопад“ с художествен ръководител  Мариана Димитрова. Там тя получава първите професионални уроци за поп и джаз пеене, качва се на сцена, участва в концерти, прави репертоар, участва в първите конкурси, получава първите награди…

През 2021г.  съдбата  я отвежда до друг изключителен музикант и педагог – Даниела Дюлгерова – художествен ръководител на Детски фолклорен хор „Жарава“ при НЧ „Родина 1860“ – Стара Загора. Освен в хора, Йоана е част и от уникалния секстет за акапелно пеене. Който е имал шанс да присъства на концерт или участие на тези изключителни деца, ще разберат за какво идва реч. Те са едно безценно българско бижу . Йоана е бисер в този наниз.

Поп-репертоарът на Йоана е в много широки граници – български хитове, английски, френски, руски и др. парчета, блестящо интерпретира песните на Едит Пиаф…

Желанието на Йоана е след 7 клас да продължи музикалното си образование в НУМСИ „Христина Морфова“ – поп и джаз пеене и то при г-н Павел Цонев. След това мечтае да следва поп и джаз в Националната музикална академия за вокален педагог.

По препоръка на Мариана Димитрова през 2019 г. Йоана Ташева кандидатства в клуба „Успелите деца на България“ при Фондация „Димитър Бербатов“. От тогава до сега, тя неизменно е „Горд член на клуб 2023“. Ето какви са част от постиженията й за 2023г. (посочват се само отличията на събития, организирани от Министерство на културата и Министерство на образованието и науката) :

  1. Първа награда (поделена) – III ВГ – IX Национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Песенна палитра“, финал (присъствен) – Карлово, 25.02.2023 г.

Конкурсът е в календара на Министерството на културата. Провежда с предварителна селекция. Осемчленното жури е с председател Маргарита Хранова. Оценките на журито се проектират на табло, минути след изпълнението на участника. Във всяка възрастова група има голяма награда и по една първа, втора и трета награда, като по изключение се дублира награда при равен брой точки.

  1. Първа награда (еднолична, над първото място ) – категория „Филм“, III ВГ – IX Общонационален музикален фестивал за вокални изпълнители „Вярвай, Искай, Можеш“, финален етап (присъствен) – Банкя, 23-24.06.2023 г.

Конкурсът се провежда с предварителна селекция, като участниците са разпределени в различни категории. Журито е в състав певицата Тони, Розмари Драгнева – музикален редактор в БНТ, и Мая Райкова – музикален продуцент на БНР.

*3. Първа награда (над първото място, поделена) – раздел „Вокални изпълнители“, номинация „Поп песен на чужд език“, III ВГ

*4. Първо място (поделено) – раздел „Вокални изпълнители“, номинация „Поп песен на роден език“, III ВГ

X Международен конкурс „Звукът на времето“ (присъствен) – В. Търново, 11-14.05.2023 г.

Конкурсът е в календара на Министерството на културата. Журито е с председател Иван Лечев.

  1. Трета награда (еднолична) – II ВГ – VIII Национален конкурс за млади изпълнители на забавна песен „Полските щурчета” (присъствен) – Полски Тръмбеш, 1-3 септември 2023 г.

Конкурсът е в календара на Министерството на културата. Председател на журито е проф. Етиен Леви, членове са Светослав Лобошки и Красимир Гюлмезов. Беше организиран и майсторски клас с членовете на журито, който беше много полезен и ползотворен за всички участници в конкурса. Имаше и интересна културна програма за участниците, както и концерти на български изпълнители. Във всяка възрастова група има голяма награда, по една първа, втора и трета награда, като по изключение се дублира награда при равен брой точки. Класирането се съобщава на пресконференция с жури, участници и организаторите на конкурса.

Според майката Росица  Ташева Йоана е кротко и скромно дете. Живее в света на музиката, дори прави композиторски опити. Не се възгордява от високите постижения по конкурси и концерти. Това я амбицира да се усъвършенства още повече.

Директорът на ОУ „Св. Никола“ г-жа Дарина Гайдарова съобщи, че Йоана Ташева ще бъде номинирана за награда „Млада Загора“.

Росица Ранчева