Световен ден на безопасната игла отбелязваме днес

Американецът Уолтър Хънт я патентова преди 175г.

Той я изобретява по една-единствена причина – нуждаел се от пари. Само броени часове по-късно продава правата над нея. Оттук насетне родители и бебета си спестяват излишните писъци и кръв, предизвикани от случайни убождания със стандартна игла.

Уолтър Хънт е бил изобретател, който не е знаел как да се възползва от пазара. Започва да майстори различни неща още като тийнейджър и през 1826 г. изобретява машина, въртяща лен. Хънт създава и трион за рязане на дървета, машина за чистене на пътищата, както и множество подобрения над велосипедите. Разработва и усъвършенствана шевна машина, но се опасява, че вследствие на нея шивачките ще останат без работа. Когато решава да подаде заявка за патент за последното изобретение, се оказва, че вече са го изпреварили.

И така, един ден Хънт задлъжнява с 15 долара (днешни 355). Затова през далечната 1849 г. решава, че трябва да изобрети още нещо. Затова взима една 20-сантиметрова медна тел, навива я в средата, обезопасява единия й край и я нарича „карфица за дрехи“. Три часа по-късно продава правата за своето изобретение срещу 400 долара (днешни 9500 долара).

1849 г. се оказва плодотворна година за Хънт. Той изобретява и първата периодично стреляща пушка (предшественика на „Уинчестър“). Освен това изпреварва Чарлз Роуи, който на 12 октомври същата година получава британски патент за безопасна игла. Закопчалката е обикновен предмет от ежедневието, с който повечето от нас са се сблъсквали в даден момент от живота си. Обикновено се използва за практични цели като закопчаване на дрехи или временно фиксиране на разкъсване, но в различни култури отдавна съществува вярването, че безопасната игличка може да носи и късмет. Макар че късметът често се смята за въпрос на случайност, суеверията и символите са играли важна роля в човешката култура и безопасната игличка не прави изключение. Стара безопасна игла може да ви донесе пари и късмет Едно от най-разпространените вярвания, свързани със закопчалките и късмета, е концепцията за закопчалка, която носи късмет. В много култури хората носят безопасни игли като бижута или аксесоари, за да отблъснат злите духове или отрицателната енергия. Това вярване в защитната сила на безопасни игли може да се дължи на връзката им със съхраняването на нещата и предотвратяването на вреди, както физически, така и метафорично. С носенето на безопасна игличка хората се надяват да се предпазят от злополуки, нещастия и негативни влияния. Безопасните игли понякога се използват и в ритуали за привличане на късмет. Например в някои култури хората връзват червени конци или панделки на безопасни игли и след това ги прикрепят към дрехите или вещите си. В различните култури червеното често се свързва с късмет и защита, а предпазната игла служи като средство за задържане на червения конец или панделка на място. Смята се, че тази практика носи късмет и държи лошия късмет настрана. Друго интересно суеверие е, че намирането на безопасна игличка на земята е знак за късмет. Някои хора вярват, че да се натъкнат на забравена безопасна игличка е щастливо знамение и може да донесе позитивизъм в живота им. Това вярване вероятно се дължи на неочаквания и случаен характер на подобни открития. 9 неочаквани начина за използване на безопасната игла В допълнение към тези суеверия, безопасни игли се използват като символ на солидарност и подкрепа в различни социални и политически движения. Предпазната игла може и да не притежава присъщи магически свойства, които да носят късмет, но нейната символика и свързаните с нея вярвания показват човешкото желание за защита, единство и позитивност. Независимо дали се носи като аксесоар, използва се в ритуали или се приема като символ на солидарност, безопасната игличка служи като осезаемо напомняне, че хората търсят начини да привлекат късмета и да се предпазят от нещастията в живота си. Независимо дали вярвате в способността му да носи късмет, или не, безопасният щифт остава интересен културен артефакт с богата история.