Заправи се нова чешма в село Преславен

Да се направи чешма в църковния двор на старозагорското село Преславен реши читалищното настоятелство, съобщи за Долап.бг читалищният секретар Стойка Генова.- Тя ще бъде издигната в памет на всички преславенци, които – кой със средства, кой с труд, е помогнал за изграждането на храм „Св. Арахангел Михаил“ преди 137 години . Част от средствата са осигурени от бюджета на читалището. По-голямата сума е от дарителя Атанас Христов Иванов, който сега е секретар на кметството. Той е преславенец, тракиец от Беломорска Тракия, родолюбец.

Чешмата се издига отляво преди входа на църквата. Водата е прекарана. Кофражът е направен, бетонът е излят. Остават довършителни работи. Усилията са до Великден чешмата да е потече.

Едно обръщение, призовава преславенци на 19 април 2024г. да съдействат за почистване на църквата и църковния двор.

„Преди чешмата се заехме с изграждане на лятна сцена в парка, която ни е крайно необходима за провеждане на големите празници и не само,- уточни Стойка Генова.- Много средства отидоха там. Кътали сме парички и сме се „стискали“ цяла година, да отделяме , за да я направим, защото 11-та година ще правим „Празникът на житото“ и не можем да каним хора от цялата страна, а да имаме за сцена гола поляна.

Предстоят довършителни работи. За нужните средства на 11 април т.г. организираме Благотворителна изложба – базар с великденски украси, сувенири и т.н.

Сцената е 7/6 м. 42 кв.м. от бетон. Ще се облепи с камък, за да можем да я вържем с парка. Озеленихме я отстрани – храсти, цветя, за да стане красиво място пред цялата година.

Благодарим на спонсора ни – арендаторът Йордан Танев, който отново ни съдейства. Ние пък заженваме всяка година на неговите ниви, които се радват на високи добиви“- каза Стойка Генова.

Росица Ранчева