„Любовта като стока“ – премиера в афиша на Драматичен театър „Гео Милев“

Бертолт Брехт на театрална сцена с ново заглавие –  “Любовта като стока”

„Щастието съществува, напук на нищетата. Най-важното е да сме дружелюбни един с друг. Лошотията е просто един вид недодяланост.“ – Шен Те

Представлението „Любовта като стока“ на режисьора Дамян Тенев е по пиесата “Добрият човек от Сечуан” от Бертолт Брехт. След “Суматоха” (2022) и „Полковникът птица“ (2018), това е трето заглавие, което Дамян Тенев поставя на старозагорска сцена.

Премиерата на Драматичен театър “Гео Милев”, на 15 април, в Културен център Стара Загора, залага на един от най-значимите поети и драматурзи на 20-ти век. Пиесата „Добрият човек от Сечуан” е сред най-известните творби на Бертолт Брехт и е пример за така наречения епичен театър. В него светът е такъв какъвто е. Но излагайки публиката на широка гама от противоречиви елементи, тя ще стигне до свои собствени заключения. Театърът на Брехт разкрива свят, който може да бъде променен.

Проститутката Шен Те, от китайската провинция Сечуан, се опитва да бъде добра в общество, пропито от корупция, бедност и несправедливост. Притисната от обстоятелствата, тя е принудена да започне да действа като лош и безскрупулен човек, за да оцелее . Дали добросърдечната Шен Те ще успее да запази собствените си морални принципи, или ще се промени?

Ще разберем под звуците на БРЕХТ БЕНД – специално сформирана за представлението група, която ще изпълни на живо песни по стихове на Бертолт Брехт. Музиката е на известния китарист и композитор на група „Остава“ Георги Георгиев.

Сценографията и костюмите са дело на  Радостина Тенева. В главната роля – Шен Те се превъплъщава актрисата Ванина Йорданова.

Участват още – Георги Георгиев, Красимир Ненков, Светла Тодорова, Велин Братанов, Георги Ножделов, Борче Манев, Мария Енева, Георги Райчев, Тони Тончева, Жоро Райчев, Илчо Димитров, Цветомир Черкезов, Стефан Борисов, Миленка Сотирова, Симона Жулиянова.

Втора премиерна дата – 24 април, 19.00 часа.