Концерт в сърцето на Европа – музикалната и столица Виена – ще изнесат ученици на НУМСИ“Христина Морфова“

На рождения ден на своя патрон 24 април (сряда), от 19 часа в зала „Ференц Лист“ на University of Music and Performing Arts, Vienna ще се състои концерт на ученици от инструментални и вокални класове на Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова”. Дългоочакваното и подготвяно с много вълнение събитие е по случай 137 години от рождението на Христина Морфова и 50 години от основаването на училището. Концертът е  част от Проект по Програма ЕРАЗЪМ+, спечелен от НУМСИ.

„Концертът се реализира благодарение на прекрасното ни сътрудничество с Маестро Владимир Кираджиев, който преподава оркестрово дирижиране в този Университет във Виена. Радвам се на лично познанство и приятелство още от студентската скамейка с Маестро Кираджиев, който избра и залата за събитието. Това не е най-голямата зала на Университета, но е най-красивата, с прекрасни роял и акустика. Очакваме на концерта българската общност във Виена да бъде нашата публика. Програмата ще изнесат 16 талантливи ученици на НУМСИ, ще участват и техни преподаватели, някои от които пристигат специално за събитието. Участниците преминаха през двоен кастинг – не само отлично владеене на инструмент, но и владеене на английски език. Групата ни в Проекта па ЕРАЗЪМ + ще има наситена програма с посещение на много образователни и културни центрове във Виена. Имаме покана за среща с учениците и от българското училище във Виена.” – разказва Красимир Къшев, директор на НУМСИ”Христина Морфова”.

Преподавателят по английски език в НУМСИ – Георги Христов – е горд, че във Виена от 14 до 27 април 2024 г. се реализира 5-ят пореден проект на училището по Програма ЕРАЗЪМ+. НУМСИ”Христина Морфова” е с най-много реализирани по тази програма проекти от сродни училища по изкуствата в страната. Първият проект „Ученическа мобилност” е през 2021 г. в Будапеща, следва „Учителска мобилност” в Милано, Лисабон, Порто и „Ученическа мобилност” през 2023 г. на остров Мадейра.

„Избрах Уникалното – уча в Музикалното!” – ще покажат в Столицата на Музиката в сърцето на Европа талантливите ученици от НУМСИ”Христина Морфова”. На добър час!

Екип на Долап.бг

ПРОГРАМА НА КОНЦЕРТА:

 1. Глинка– Балакирев– „Чучулигата”

Солист: ВелиянаГутева–пиано.

 1. Георги Шендерев–„Руски танц”из Сюита за баян

Солист:Теодор Тодоров –акордеон.

 1. Добри Христов–„Луковитски моми”

Солист: Стефани Атанасова

Клавирен съпровод: Георги Белчев.

 1. Жан Батист Сингеле– “Каприз”, оп.80

Солист: Никола Биолчев–саксофон

Клавирен съпровод: Георги Белчев.

 1. Любомир Пипков–„Празник”из„Метроритмични картини и студии”, оп.77

Солист:Евгени Станев–пиано.

 1. Александр Холминов–„Скерцо” из Сюита за баян

Солист: Антоан Бохуров–акордеон.

 1. Панчо Владигеров–„Песен” из Българска сюита

Солист: Божидар Рахнев–цигулка

Клавирен съпровод: Георги Белчев.

 1. Дариус Мийо–Сюита „Скарамуш”
 2. Vif; 2.Modere; 3.Brazileira

Солист: Добромир Добрев–саксофон

Клавирен съпровод: Георги Белчев.

 1. Пабло Сарасате– „Цигански напеви”

Солист: Димитър Гайдаров– флейта

Клавирен съпровод: Георги Белчев.

 1. Панчо Владигеров– “Епизоди”, оп.36, N 5 «Токата»

Солист:Георги Белчев– пиано.

 1. Петър Льондев – „Кавал свири“

Солисти: Вероника Гочева, Елвира Илчева, Мария Дел Кармен Мангърова, Теодора Апостолова