Празнуваме Международния ден на детската книга

Международният ден на детската книга празнуваме винаги на 2 април. Датата е избрана, тъй като на нея през 1805 г. е роден известният датски писател Ханс Кристиан Андерсен.

През 1958 г. ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда.

Един път на две години тази награда получават най-добрият детски писател и художник на детски книги. През годините са награждавани Астрид Линдгрен, Селма Лагерльоф, Туве Янсон, Луис Карол, Валери Петров.

Ангел Каралийчев е първият български писател, вписан в Почетния списък на Международния Съвет за детската книга “Ханс Кристиан Андерсен”.

През 1967 г. 2 април е обявен за Международен ден на детската книга по инициатива на Международния съвет на книгите за младите хора (IBBY).

Невъзможно е да се надценява ролята на детските книги във формирането на личността. Книгата е наш верен приятел от детството, който винаги ще Ви научи на нещо ново, ще Ви потопи в прекрасния свят на вълнуващи пътешествия и интересни открития. Чрез четенето детето формира мислене, въображение, грамотна реч. Детската книга не само възпитава всяко дете поотделно, но участва в създаването на моралния и интелектуален облик на цели поколения.

Въпреки това, в нашата епоха на всепоглъщаща цифрова реалност и медийни технологии, става все по-трудно една книга да се конкурира с анимационни филми и компютърни игри, които Ви позволяват да видите красива сюжетна картина веднага, без напълно да активирате мисленето и въображението си . Родителите, за да се отпуснат и да освободят време за домакински задължения, често сами прибягват до помощта на виртуални асистенти. Разбира се, гледането на анимационни филми е интересно и необходимо нещо, но не забравяйте: нищо не може напълно да замени четенето. Това е вълнуващо приключение, което възрастен може да сподели с дете, да намери нещо важно, поучително и наистина ценно на страниците на книгите.

Как да отпразнуваме Деня на детската книга със семейството си

Хубаво е родители и деца да отпразнуват този хубав празник у дома. Може да бъде добра семейна традиция да създадете малка домашна книга с детето си. Неговото съдържание зависи от Вас. Книгата може да включва, както приказки и стихотворения от любимите Ви автори, така и Ваши собствени произведения, резултати от семейно творчество и рисунки със свободна ръка.

Спомняте ли си как направихте тези малки книжки, докато си правехте домашните с родителите си? Малка, но украсена със собствените си ръце, книгата ще бъде прекрасен подарък и любим семеен артефакт.

И ако сте писател, художник или поет по душа, време е да разкриете талантите си пред света. Създайте уникална книга за Вашите деца с тяхното участие в ролите на главните герои. Такова произведение определено ще се хареса, запомни и ще се чете с удоволствие във Вашето семейство.

Вместо електронни игри, подарете на децата си любими книжки. С по-малките – четете ги заедно. Това е незабравимо преживяване. Спомняте ли си Вашата първа книжка, която и досега знаете наизуст?!