Зам.кмет на Млада Загора Ивайла Кирилова:“Длъжни сме да обърнем по-голямо внимание на превенцията от наркотични зависимости!“

Ивайла Кирилова е ученичка в 11 клас на Гимназията за преподаване на чужди езици (ГПЧЕ) “Ромен Ролан“ Стара Загора, където изучава немски и английски език. Тя е заместник млад кмет на Стара Загора. Занимава се активно с дейността на младия кмет, на Общински младежки съвет и младите омбудсмани. Част е от различни други младежки инициативи. Преди дни се завърна от Младежкия форум посветен на  проблемите, свързани с наркотиците и тяхната превенция. Форумът е под егидата на ООН.  Младата старозагорка единствена представляваше България.

Ето какво сподели тя за читателите на Долап.бг:

В столицата на Австрия -Виена се събрахме 35 младежи от 27 държави, за да обсъдим така важния проблем за наркотиците и тяхната превенция. Имаше представители от Тайланд, Канада, Мексико, от много европейски страни.

Беше ми любопитно да разбера каква е ситуацията с употреба на наркотични вещества и каква е превенцията им в различните държави. Общото заключение беше, че има държави,  в които се прави изключително много за предотвратяване и недопускане употребата на наркотичните субстанции. В такива страни има приети много строги закони, които се спазват безкомпромисно. В други държави, сред които е и нашата, където тази тема не е актуална или се замита под килима. За съжаление много хора, в това число повечето младежи, попадат в капана на наркотична зависимост.

Форумът ме провокира да разуча повече за ситуацията у нас и да направя каквото мога, за да се извади казусът на предна линия. В това отношение моята мисия е да разпространявам по-активно информация за това, какво съм научила на форума, за последиците от зависимостта, за това как по ефективно тя може да се презентира,  да вдъхна на младите хора малко повече амбиция да не се занимават с такива дейности, които винаги носят негативни последствия, а и нерядко завършват с фатален край“, сподели Ивайла Кирилова.

Според нея, Младежкият общински съвет (МОС) тази година е изключително активен. В момента се провежда ученическият конкурс „Млад еколог“. В него всеки може да участва с проект, който да подобрява грижите за околната среда. Повече информация и подробности могат да се видят в социалните мрежи, на ФБ Младежки общински съвет-Стара Загора, в МОС СтЗ и в сайта на Община Стара Загора.

На 26 март 2024 г. на централната алея в парк „5 октомври“ между сградата на Общината и Универсалния магазин ще се проведе Панорама на младежките организации. Там ще се сподели опитът на девет младежки организации пред младите старозагорци с цел  да ги привлекат да се ангажират с младежко участие, доброволчество и гражданска активност.

Росица Ранчева