Четвърто издание на викторината „1000 причини да се гордеем, че сме българи“

С патриотичен дух, приповдигнато настроение и показване на широки познания премина поредното четвърто издание на Междуучилищната викторина „1000 причини да се гордеем, че сме българи“. Събитието се проведе на 29 февруари 2024 г., в навечерието на Националния празник на Република България, в залата на Културен център „Стара Загора“. Организатори са Община Стара Загора, общественият посредник (омбудсман), в партньорство с училищни психолози и педагогически съветници, младите омбудсмани, кмета на Млада Загора и Младежкия общински съвет.

Гости на събитието бяха Радостин Танев – зам.-кмет на Община Стара Загора; Ивета Лазарова – председател на Общинския съвет Стара Загора; Ива Радева – областен управител на Старозагорска област; Теодора Нончева – зам.-областен управител; Милена Йолдова-Стоянова – началник на Регионално управление на образованието; Бончо Григоров, председател на Постоянната комисия по „Образование и защита на правата на децата“ към Общинския съвет; Димитър Баръмов – представител на фондация „Българска гордост“; група от СНЦ „Брат за брата“; Радост Гънчева и Енчо Нейков от Прабългарска школа за оцеляване „Багатур“. Сред публиката бяха също и общински съветници, директори на училища, граждани. С възгласи и скандирания групите за подкрепа на състезателите вдигаха градуса на настроението в залата.

Във викторината за ученици от 8 до 12 клас свои отбори от по трима човека представиха 13 старозагорски училища – СУ „Максим Горки“, СУ „Васил Левски“, ПГЕТ „Г. С. Раковски“, ПГОХ „Райна Княгиня“, ППМГ „Гео Милев“, СУ „Христо Ботев“, НПГВМ „Иван Павлов“, ПГСД „Инж. Недьо Ранчев“, ГПЧЕ „Ромен Ролан“, ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“, ТГ „Княз Симеон Търновски“, ПГСАГ „Лубор Байер“ и ПГМТТ „Н. Й. Вапцаров“.

Събитието започна с Химна на Република България, изпълнен от четвъртокласника Георги от СУ „Максим Горки“. Заедно с него, изправени на крака, пяха и всички присъстващи! По-късно прозвуча и Химнът на Стара Загора по текст и музика на старозагореца проф. Петър Жеков.

С приветствени думи към аудиторията се обърна зам.-кметът Радостин Танев. Отлично и с усмивка в ролята на водещи се преобразиха Никола Кирилов – кмет на Млада Загора и Ивайла Кирилова – заместник-кмет; Валентин Глушков – млад омбудсман на Стара Загора и Станимир Тодоров – заместник-млад омбудсман. Водещите бяха подготвили въпроси и награди за публиката. Със задълженията на комендант на събитието успешно се справи Кристиян Конов – ученик в ХІ клас на Професионалната гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня“, специалност „Организация на хотелиерството“, любител колекционер и изследовател на родова история.

Отборите се състезаваха в четири кръга – „Бележити българи“, „Открития“, „Изкуство, култура, забележителности и исторически събития“ и новосъздаденият – „1000 причини да се гордеем, че сме старозагорци“. Отговорите оценяваше жури в състав: Петър Калчев, директор на Регионален исторически музей – Стара Загора; Георги Туртуриков – историк, юрист, правен сътрудник в екипа на обществения посредник в община Стара Загора; Снежана Маринова – краевед, изследовател, дългогодишен директор на Регионална библиотека „Захарий Княжески“, носител на Почетен знак на Стара Загора; Бояна Радева – старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия в Регионално управление на образованието Стара Загора и Галентин Караславов – историк, дългогодишен директор на Държавен архив – Стара Загора, носител на Почетен знак на областния управител, член на Съюза на учените.

В първи кръг учениците трябваше да представят чрез предварително подготвен кратък театрален етюд личност от близката или по-далечната ни история. Оценяваха се оригиналност, артистичност и достоверност на информацията. Във втори кръг отборите трябваше да отговорят на поставен от журито въпрос, свързан с името на български откривател. Трети кръг включваше кратък разказ за личност, събитие или народен обичай от българската история. В четвърти кръг представители на отборите трябваше да изброят три личности, обекти, сгради, паметници, свързани със Стара Загора, които са повод за гордост. В отговорите проличаха подготовка, отношение и малко или повече знания.

След оспорвана борба, вълнение, притеснение и много старание първото място спечели отборът на ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“. На второ място се класира отборът на ППМГ „Гео Милев“. На трето място – ГПЧЕ „Ромен Ролан“.

За победителите и участниците имаше специални награди. Иванка Сотирова, обществен посредник на Стара Загора обяви наградата за всички участници във викторината – еднодневно пътуване до Пловдив с разглеждане на най-новите исторически забележителности. Първа награда връчи председателят на Общинския съвет Ивета Лазарова. Втора награда – председателят на журито Петър Калчев. Трета награда – началникът на отдел „Образование“ в Община Стара Загора Станимира Димитрова. Свои награди за първо, второ и трето място връчи СНЦ „Брат за брата“ съответно на НПГВМ „Иван Павлов“, на ПГОХ „Райна Княгиня“ и на ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“. Наградата на Школа „Багатур“ получи отбора на ППМГ „Гео Милев“. Представителят на фондация „Българска гордост“ подари на всички участници новото издание на книгата „1000 причини да се гордеем, че сме българи“.

Публиката беше затруднена при отговор на един от въпросите – „С какво е известен Димитър Пасков?“. След поредица от грешни отговори едно смело момиче назова верния – откривател на нивалина! Умиление и раздвижване предизвикаха показаните откъси от превърналите се в класика български игрални филми.

Свежест и особена красота във вечерта внесоха училищните психолози и педагогическите съветници, които излязоха на сцената, облечени в автентични, почти стогодишни народни носии от Тракия и други етнографски области на България. За доброто настроение допринесоха изпълненията на Детския фолклорен ансамбъл „Траянци“ с ръководител Росица Христова и на Клуба по народни танци към ППМГ „Гео Милев“ с ръководител Дилян Желязков.

Оставаме в очакване на следващото състезание и реализиране на мечтата на неуморните организатори – викторината да се превърне в национална.

Снежана Маринова

Снимки – Жейна Желева