Деветокласници от СУ „Иван Вазов“ ще участват в състезанието :“Зелено бъдеще:ХРАНА“

СТЕМ екипът в 9.а клас от СУ “Иван Вазов“ – Стара Загора с профил“ Софтуерни и хардуерни науки“ е избран от 71 отбора от цялата страна да участва в състезанието “Зелено бъдеще: ХРАНА”. Това е нов за JA Bulgaria формат, който адресира предизвикателствата свързани с възможностите за достъп до чиста и устойчиво отглеждана храна, разхищението на храната и опаковките. Началото на целия формат ще е в София от 08-ми до 10-ти март 2024 г. с Foodathon-a, по време на който всички екипи ще получат казуси и ще трябва да създадат своите решения. Любомир, Станислав, Пламен, Зорница и Мадлен са част от екипа на училищния СТЕМ център, който под мотото „Зелени заедно раSTEM” работи вече трета година по глобални теми за намаляване на въглеродните емисии , хранене и рециклиране.

Отличеният проект “Храна за Земята“, с ръководители старши учители Ст. Казълова и Н. Йорданова изследва връзката между храненето, екологията и природосъобразния начин за оползотворяване на отпадъците отделяни в училище. Като посланици на здравето учениците заедно с класа си изследваха, чрез опитни постановки, лабораторни дейности и презентиране на оригинални проектни задачи, ролята на житните и като цяло растителната храна за храненето в забързаното ни и пълно с хранителни източници богати на празни калории съвремие.

Насочили към изучаване на устойчивите екосистеми, защото от текущите източници, които замърсяват атмосферата с въглеродни емисии: на първо място е производството на електричество – 25 %. Но от гледна точка на факта, че Стара Загора освен център на зелената икономика е и голям земеделски район, работим върху втория текущ източник, също толкова важен, отделящ 24% от въглеродните емисии – производство на храни ,земеделие и използването на земите.

Точно както различните храни могат да имат различно въздействие върху човешкото здраве, така те имат и различно въздействие върху околната среда. Производството на храни е основен фактор за емисиите на парникови газове и изчерпва ресурсите на планетата. Консумацията на необработени храни влияе позитивно не само върху нас, но и на природата. Затова в поредицата „ Решенията на етичния консуматор“ , под ръководството на преподавателя по география и икономика В. Събева, бяха създадени работни листи, калкулатори и приложения за изчисляване на въглероден отпечатък на храните. Примерно колко парникови газове добавя транспортирането на продукт купен на българския пазар, произведен в Аржентина и пакетиран в Тайланд.

Проектът бе отличен с второ място от Министерство на образованието и науката в Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“.

Състезанието „Зелено бъдеще: Храна“ цели разкриване на потенциала на младите хора за промяна в борбата с разхищението на храна, замърсяващите опаковки и липсата на достатъчно устойчива и здравословна храна. Тази година е организирано от JA Bulgaria, член на JA Worldwide и JA Europe заедно с Европейския институт за иновации и технологии и включва на 65 участници от цялата страна. Целта е да се даде възможност на учениците да станат посредници на промяната в зеления преход, като същевременно развиват дигитални умения.

Динко Цвятков

директор на СУ „Иван Вазов“