Програма „Театър на колела“ реализира Драматичен театър „Гео Милев“

Съобщението е на ДТ“Гео Милев“
С огромна радост ви споделяме, че от вчера стартира Втората ни спечелена в рамката на година и половина програма по Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria
ТЕАТЪР НА КОЛЕЛА🚲която е част от ПРОГРАМАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ‘24 на Фонда.
💫Програмата „Театър на колела“ включва три утвърдени заглавия от репертоара на Драматичен театър „Гео Милев“, с доказани художествени качества, които ще се представят в малки населени места до 60 000 души в радиус от 100 км., които по демографски и финансови причини не са имали възможността да посещават години наред театрални спектакли на Драматичен театър „ Гео Милев“. Спектаклите са подбрани по няколко признака- висока художествена стойност, съвременен театрален прочит, добра комуникация с публиката и отличия от театралната критика. 🗯️Текстовете са на Шекспир, Йордан Радичков и Елица Йовчева.
Авторите /Шекспир, Радичков/ се изучават в училищата, а сюжетът на „Иконите спят“ е за живота и творчеството на поета Гео Милев.
„Сън в лятна нощ“ на реж. Елена Панайотова е с номинация Аскер и две награди „Златен Кукерикон“23. Един спектакъл, който съчетава естетиката на стиха, приказната феерия, комичните ситуации и любовни перипетии на четирима млади влюбени. Подходящо заглавие за всяка възрастова група и за разпространение на театралното изкуство в малки населени места.
„Суматоха“ на реж. Дамян Тенев е спектакъл, изграден като клоунада на цирковата арена. Интересно и нестандартно режисьорско решение, което прави по-достъпен сложния Радичков свят от верблюди, таласъми, бели вълци и странни герои. Заглавие с номинации Икар 23, Златен Кукерикон 23.
„ Иконите спят“ на реж. Елица Йовчева е авторски спектакъл, плод на няколкогодишно проучване за живота и творчеството на българския поет Гео Милев. Фокус са последните дни от живота му.
⭐️Тема –свободата на словото, правото на свободно изразяване на твореца. Силно въздействащ с исторически препратки. Чрез тази програма за разпространение личността на твореца Гео Милев ще достигне до по-голяма аудитория.
Спектакъл, насочен към аудитория възраст над 65 и към ученици.
🔹В продължение на една година тези три спектакъла/ „Сън в лятна нощ“, „Суматоха“, „Иконите спят“/ ще посетят 9 населени места с население от 1 000 до 60 000 /най-голямото населено място сред малките/. Спектаклите, които ще бъдат показани в конкретното място са съобразени с капацитета на залата и техническите параметри на сценичното пространство. Има градчета, с които ДТ „Гео Милев“ вече има изградени партньорски взаимоотношения и програмата ще позволи надграждане и обогатяваме на предложенията. Други населени места са съвсем нови и съответно са предизвикателство пред творческият екип и пред Отдел Реклама и Маркетинг. Финансирането по тази програма ще подпомогне и облекчи част от разходите , свързани с дейността в турне на ДТ „Гео Милев“ и по този начин ще даде възможност да се насочим към места, които не представляват търговски интерес от страна на един професионален театър. Но представляват интерес по отношение среща с нова публика и възпитаването и в търсене на качествени художествени театрални продукти.
🔹Удължава се животът на спектаклите, които вече са изиграни в основното населено място – Стара Загора. Дава се възможност на актьорите да надграждат професионалните си умения. Осигурява се достъп на изолирано от културни продукти населениe.
🌪️Вчера стартирахме със спектакъла СУМАТОХА и ученици от Нова Загора и Чирпан.