„Моби Дик“ в Народния – на театър като на поклонение

Всеки път посещението /пътуване, гледане, съпреживяване/ на пиеса на Диана Добрева за мен е поклонническо пътешествие. Театрална Виа Долороса, театрален път Камино, качване на Седемте рилски езера. Включва: пътуване, пречистване и извисяване.

Така беше и с премиерата на „Моби Дик” на 11 февруари 2024 г. в Народния театър „Иван Вазов”. След гледането на пиесата светът вече не е същият. Получих доказателство, и то толкова мощно и въздействащо, че на света има хора /творческият екип/  с такъв ярък талант, такава космическа по мащаб фантазия, такъв усет към словото, такова всецяло свещенодействие пред Изкуството!

Не съм театрален критик, за да давам оценки на „Моби Дик”. Чудя се и кой ли театрален критик би могъл да напише нещо различно от суперлативи. Кой ли?!

Не бих могла с думи да опиша мощното въздействие на визуалното платно на сцената – океана, вълните, светещите риби-фенери, лиричния октопод, платнохода, бурята с дебелите въжета, мачтата….Удивителна черно-бяла картина с червено само на финала.

Това е Библейски спектакъл от преди зараждането на Света. И началото на зараждането, започнало в морето?! Може би, може би!

Нямам достатъчно смелост да пиша за режисурата на Диана Добрева, в залата имаше достатъчно театрали и художници, за да възпеят това съвършенство.

Но бих искала да ви споделя удивлението си, че ВСЕКИ път в нейните пиеси откривам себе си, живота си, мислите си. В „Моби Дик” – тотално, тотално. Жената на сушата, жената, която чака, мъжът, който гони илюзиите си, преследва невъзможното, жената-риба, която само на дъното на Океана среща живителната за нея Тишина. И още и още – вестителката, счетоводителката, писателката, певицата, търговец, доставчик, снабдител….всичко, свързано със земните дела.

Удивителен колективен женски образ на сцената в прекрасните актриси на Народния и извънземна Снежина Петрова! Харесаха ми повече от мъжете, вероятно от женска солидарност, а и мъжете малко повече ми идват с високия си говор /имаше един невероятен Пип/.

Във връзка с текста и посланията бих искала да възпея работата на драматурга Александър Секулов. Титанична и вдъхновяваща! Текстът са онези „бели кости” на Кита, в които зрителят влиза като Йона, но не е затворник, а просто изучава себе си в пространството на думите.

Отговорността на драматурга в днешно време е огромна. Повече от всичко е нужно Послание, Послания, които да докосват и променят Негово Величество Зрителя на 21 век. Колкото и велико визуално да е творчеството на режисьора на една пиеса, без послание, това е Безцелна Красота, Красота за себе си.

Всички пиеси на Диана Добрева имат блестящ текст /благодарение на Александър Секулов/. И нежен, и суров, но винаги – най-красивия български, който съм чувала от сцената. Такова внимание и обич към думите, те са толкова обгрижени, изваяни, подредени, градирани, така внимателно водени от умел капитан през бурните вълни на действието.

Увличам се, увличам се в многословие, изключително силно преживявам още всичко видяно.

Но, млъкни, сърце!

Хора, направете това поклонническо посещение на Голямото Изкуство и гледайте „Моби Дик” в Народния театър! Идете до Пловдив, гледайте „Коприна”, „Одисей”, „Едип и пророците”, „Дебелянов и ангелите”! /аз гледах и „Вълци”, но мисля че вече не се играе/

Веднага след премиерата на „Моби Дик” възкликнах писмено във ФБ „Диана Добрева не твори театър, а времена – преди и след театъра на Диана Добрева!”

Благословени сме с такива творци!

Уляна Кьосева, зрител

“ МОБИ ДИК”

по романа на Херман Мелвил

ТЕКСТ:

Александър Секулов

СЦЕНИЧНА ВЕРСИЯ И РЕЖИСУРА:

Диана Добрева

СЦЕНОГРАФИЯ:

Мира Каланова

ВИДЕО ДИЗАЙН:

Петко Танчев

КОСТЮМОГРАФИЯ:

Марина Райчинова

КОМПОЗИТОР:

Петя Диманова

САУНД ДИЗАЙН:

Явор Карагитлиев

ХОРЕОГРАФ:

Деян Георгиев

ЛАЙТ ДИЗАЙН:

Иля Пашнин

АСИСТЕНТ-РЕЖИСЬОР:

Александра Докова

ФОТОГРАФ:

Александър Богдан Томпсън

КЛИПОВЕ:

Стефан Здравески

ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА И ИЗПЪЛНИТЕЛИ:

Христо Петков, Владимир Пенев, Ненчо Костов, Пламен Димов, Стелиан Радев, Димитър Николов, Явор Вълканов, Асен Данков, Павлин Петрунов, Кире Гьоревски, Калоян Трифонов, Снежина Петрова, Жорета Николова, Александра Василева, Параскева Джукелова, Биляна Петринска, Вяра Табакова, Ева Тепавичарова, Албена Ставрева, Елена Иванова, Мартина Пенева, Жаклин Даскалова, Боян Челебиев/ Никола Сарджев