Магьосници на готвенето завладяха Стара Загора

На 3 февруари 2024 г. в Стара Загора се провежда третото издание на  Националния форум „Chef’ Secrets – Еволюция на вкусa”. Събитието се провежда на сцената,зад кулисите, в двете фоайета на Културен център “Стара Загора” , както и на ларгото и по кафенетата на гостоприемния областен град. През целия ден – сутринта от 9:00 ч. до 18:00 ч.  салонът и фоайетата бяха препълнени със  стотици представители на туристическия, хотелиерския и ресторантьорския сектор,  преподаватели, студенти и ученици в средните и висши учебни заведения,много любители на кулинарното изкуство.

„Добре дошли, скъпи гости, се обърна към участниците и гостите Милена Желева, зам.кмет по култура на Община Стара Загора. – За пореден път Общината подкрепя кулинарния форум “Еволюция на вкуса”, който се отличава с нещо много важно – огромен интерес към него и стотици опитни, около 300, топ готвачи и шефове, които днес ще покажат умения и знания пред вас. Безспорно най-безценното са младите хора в тази зала. Вие може да получите вдъхновение и да се уверите дали това е правилната посока към вашия път. Пожелавам много успех на днешния форум и се надявам да продължим да се виждаме и през следващите години, все така в пълна зала”, каза Милена Желева.

Гости на единствения по рода си Национален кулинарен форум бяха и бившият министър на туризма и секретар на президента по туризъм, образование и култура Илин Димитров, както и проф. д-р инж. Ваня Стойкова от Тракийски университет, факултет “Техника и технологии” – Ямбол.

Сценичното пространство беше превърнато в огромна кухня. В средата й – разположен огромен плот, върху който се извършваха тайнствата. От дясна страна няколко модерни  конвекторни фурни и голям екран, за да се вижда максимално ясно какво се прави и кой го прави. Перфектно беше решено и озвучаването – с брошки, така че всичко беше над европейско ниво.

Водещ на събитието е небезизвестният шеф Ради Стамболов, който с дозирано чувство за хумор, поддържаше през  цялото време ведро настроение, а и обръщаше специално внимание на някои от „хватките“.

Най-най изявените 16 шеф-готвачи направиха любопитни демонстрации на иновативни сфери в кулинарията – работа с течен азот, десерти, предястия,  основни ястия, представиха нови продукти  и уреди, дадоха възможност за дегустация, отговориха на зададени въпроси от залата.  За мене най- атрактивно беше представянето  на панирана супа с френско петле  и с гарнитура от охльови …

Ето и имената на презентаторите: Любен Койчев,  Христо Тричев, Цвети Йорданова, Милен Танев и Милен Златев, Елица Косева, Калоян Колев, Виктор Вълков, Юри Велев и Веселин Пройков, Ваня Найденова и Екатерина Василева, Пламен Петров, Никола Тодоров, Петко Костадинов, Ради Стамболов и Борислав Екзарков.

Над 30 бяха разположените щандове  на фирми- партньори, както и на фирми и производители. Всички те щедро предлагаха да се опитат техните продукти – всякакви видове млечни  и тестени, някои от които приготвени на място продукти от мед, сухи мезета и маслини, вина и парфюми, колекции от ножове и сервизи за хранене,   цветя и кълнове за ядене и пр.

Организатори на кулинарното събитие са Шефс клуб, Българска асоциация за кулинарна култура и Община Стара Загора, с подкрепата на десетки партньори и приятели.

По мнение на  участниците и гостите на форума домакините са били перфектни във всяко отношение. Затова са допринесли и  възпитаници на старозагорската Професионална гимназия по обществено хранене „Райна Княгиня“.

Росица Ранчева