Общественият посредник на Стара Загора Иванка Сотирова пред Долап.бг:“Хората имат нужда да бъдат чути“

Госпожо Сотирова, каква беше 2023 г. за обществения посредник на Община Стара Загора?

Много динамична. Мислех, че на тази позиция ще бъде по-спокойно, отколкото като заместник кмет на Общината. В интерес на истината мога да си търся и да си намирам работа, мога и да се спотайвам, но това не е в моята битност.

След проведен конкурс на тази длъжност съм от 23 март 2023 г. На първата сесия на Общинския съвет за 2024 г. внесохме отчета за дейността за 2023 г. Странно ми е, че всичко трябва подробно да се описва. Аз не съм от този тип човек, за всичко да се отчиташ, защото много от проблемите решавам пътьом. Когато си бил толкова много години в публичното пространство и толкова много хората ме познават – този ме спре и се жалва или пита, друг, трети подава ръка …

Ако трябва да систематизирам дейностите в няколко области, трябва да призная, че има много тежки проблеми, с много човешки съдби

Хората имат нужда да бъдат чути – независимо за какво .

През първите ми месеци на тази позиция беше негативното отношение към В и К проекта, с толкова много оплаквания в най-различни посоки. Когато се води спокоен разговор, когато е нещо по-сериозно като проблем, контактите, които съм имала лесно решават казусите.

Давам пример за В и К: Идва разярена дама, която се оплаква, че на шестия етаж не е достатъчно налягането на водата и тя не може да си ползва уредите. Когато реагираш веднага в момента, обадиш се на този, на онзи- веднага се предприемат действия. Хората остават доволни.

Невинаги проблемите са решими, но възможността да бъдат разбрани от някой е вид форма на облекчение.

Много сериозни са проблемите, и за съжаление те ще продължават, с мобилните оператори, които просто издевателствуват над възрастните хора. Очудвам се, с многото проблеми, с които идват тук гражданите да се жалват от агресивното поведение спрямо възрастните…Подпиши тук и залъжат ги с някакви екстри, които се дават. Току им връчат някакъв телефон, като подарък и после същите възрастни започват да плащат, защото са заплашени, че ще им изключат телефоните. На един възрастен човек, в много голяма степен връзката със света е имено телефонът. Това е, отново казвам, издевателство.

Има проблеми, които са много тежки и които са се наложили, за съжаление, в сферата на управление и то в структурите на прокуратура и на други държавни институции. Например: Много бавно предвижване на различни преписки, а някои от тях са фатални, изтърват се срокове и хората стават уязвими.

Например: Обаждат ми се относно психично болни хора, които се отказват от услугите на социални асистенти. Те не са освидетелствани, а цялото им поведение говори за това. Според законодателството не можеш да ги преведеш за лечение в болница, а състоянието им много често агресира. Причината е, че не си приемат предписаните медикаменти, не могат да се самоконтролират. Последният ни случай беше за мъж от Бургас, за който се притесняваме да не се случи нещо крайно неприятно.

Когато трябва да се взаимодейства със съответните структури – социални дейности, социални грижи, прокуратура, полиция – много е сложно.

Имаме драстичен случай, при който дете с месеци не ходи на училище. Ние се занимаваме, националният омбудсман се занимава и не може да се въздейства на родителя, който е психопатиен, с някакъв сектантски уклон…Такива случаи са много тежки…

Да бъдеш обществен защитник е много натоварваща длъжност. Преди всичко трябва да имаш отдаденост към човека.

Преди години имаше много оплаквания на желаещи да работят, на хора без жилища, без средства за препитание..?

Единични са такива случаи.

Големите проблеми са на завръщащите се от чужбина. Много е трудно да си валидират документите в съответните НОИ и НАП – много е трудно да им признаят всички стажове. Имат право на обезщетение, което също не се получава.

Сложно е с издаването на строителни разрешения от Общината. Не можеш да издаваш строително разрешение на баничарница в жилищен блок при положение, че над баничарницата живее семейство с малки деца. Работниците започват работа още в 3 часа през нощта…Това са несъобразености с последствия.

Не мога да разбера защо в България някой задължително трябва да се обади на съответните институции, за да се свърши някаква работа. Иначе повечето от проблемите „се замитат под килимчето“.

Но пак казвам- голяма част от напрежението спада, когато хората са изслушани внимателно. Да им се обясни кое как може да се случи и е възможно да се случи.

Жалват ли Ви се за семейни разногласия, за домашно насилие?

Има много и за съжаление най-много страдат децата. И то с физическа и с психическа агресия. При настъпили раздори в семейните отношения – заплахи има от най-различно естество. Според случаите, които идват при мене, физическата агресия не е чак толкова много и толкова страшна, колкото психическата. Зрели хора не си дават сметка как това рефлектира върху поведението на децата. Не можеш да лашкаш едно дете днес да бъде при единия родител, утре – при другия. Говорим и за деца, които са в тийнейджърска възраст. Тогава е още по- страшно. Забравено е общуването. Има немалко случаи, когато децата по цели месеци не виждат родителите си и са на самоотглеждане или от някой роднина. Чудя се на родителите как не могат да разберат, че материалното обезпечаване на съществуването на детето не е достатъчно, а е пагубно.

Оплакват ли Ви се за случаи на алкохолици и наркомани?

Инцидентно е.

Голям проблем е етажната собственост и отчитането на общите сметки. Между живущите има заплахи и агресия. Проблеми има и с асансьорите, и с междублоковите пространства, и с взети решения за изграждане на нови жилищни кооперации на терени, които хората не възприемат.

Към какво ще бъдат насочени усилията Ви през 2024 г.?

С децата без родителска грижа, настанени в центровете трябва да се създаде по-близка комуникация , по-активно общуване и извеждането им за занимания извън сградите. Не е достатъчно веднъж да ги посетиш, както това правят гражданските НПО. Когато отидем с някои ученици в домовете, виждам колко по- добре се чувстват, живват. Очаквам да се стопли времето и по-редовно да ги извеждаме в парк „Артилерийски“, да организираме спортни прояви, да ходят на екскурзии…Настоявам многократно децата от Помощното училище да ги извеждат, да показват на родителите какво са научили, какво могат…

Вие работите всеотдайно с Младежкия съвет на омбудсманите, с младия омбудсман Валентин Глушков и неговия заместник Станимир Тодоров. Какви са идеите?

Те надграждат това, което в годините е правено. Моето настояване със сегашния екип е да работят обединено с другите младежки структури, които са в града. Никой не е в състояние сам да постигне нещо. Когато сме провели инициативите за „Коледна елха“, посещението в домовете, благотворителните концерти и базари, винаги са участвали и от МОС, младия кмет. Това ще продължа да настоявам, защото не искам младите да наследяват поведението на структурите за възрастни. Това по начало е заложено в манталитета ни – да сме индивидуалисти. Представителите на различните училища в Съвета на омбудсманите се събират в Международния младежки център и се разпределят инициативите.

Организацията на викторината „1000 причини да се гордеем, че сме българи“ не е само участието на училищните отбори, които ще се явят на викторината, има нужда от подкрепяща среда. Това са ангажиментите на всеки от Съвета – за изпълнение на техническите подробности. По този начин те работят екипно и по-ползотворно. В центровете много добре участват и се вписват.

Тези младежи са много креативни. Те имат календар за всички дейности през годината, изпълнението на който е изключително голяма отговорност. Естествено приоритетната им грижа е образованието.

Големите инициативи са доста по- мащабни. На 29 февруари е викторината „1000 причини…“ в Културен център „Стара Загора“. Отправям покана към всички училища да присъстват и като публика и като участници. Интересът е голям.

След това, месец март е обявен за „Месец на науката“; След това е Месец на гората; Инициативи за почистване на междублокови пространства. Полезна ще бъде инициативата те да влязат в ролята на учители. По различни теми ще представят предметите, които се изучават в съответния клас. Ще настоявам да се проведат часове по киберсигурност. Мисля, че директорите на училищата трябва да съдействат за организирането и провеждането на тези и други инициативи.

През летните месеци ще се организират събития за безопасна ваканция… Винаги може да се намери работа и да бъдеш полезен.

Какво Ви е работното време?

Нямам определено работно време. Вратата ми винаги е отворена. Телефоните са включено денонощно. Всеки е добре дошъл .

Росица Ранчева