Млад учител създаде логото за влизане на България в Еврозоната

  • Вплете българския трибагреник в знака на еврото, а за слогана се вдъхновил от легендата за хан Кубрат с пръчките
  • Георги Георгиев преподава на абитуриенти от Математическата гимназия, които са само 4 години по–малки от него
  • Учи и хлапетата от детска градина „Кокиче“ да рисуват

24-годишният учител от Пловдив Георги Георгиев спечели конкурса за изработване на лого и слоган в кампанията за присъединяване на България към Еврозоната. Той преподава в елитната Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“.

Проектът на Георгиев е предпочетен от журито измежду общо 22 предложения на автори, колективи и фирми, участвали в конкурса на Министерството на финансите. Логото съдържа изображение на българския трибагреник, вплетен в знака на еврото, а слоганът му „Единството е сила“ е вдъхновен от легендата за хан Кубрат, неговите синове и снопа пръчки, уточниха от просветното министерство.

Това беше първата идея, която ми дойде. Понякога така се случва“, обясни преподавателят. Той добави, че понякога се редуват идея след идея, докато човек се спре на крайното решение, а в други случаи идва още от първия път.

„Така стана и с тази идея. Просто реших, че си заслужава да я реализирам и да участвам в конкурса“, разказва той.

Младият учител преподава „Компютърна графика и дизайн“ на 12–класници. Учениците му са бъдещи програмисти. Занимават се и с уеб дизайн, като основната им задача е писане на код. Заедно с това обаче е необходимо да изградят и визуална култура, на което ги учи Георги.

Самият той се занимава с дизайн и визуална комуникация от повече от 10 години. Завършил е „Рекламна графика“ в Художествената гимназия в Пловдив, където учители по специалността са му Костадин Отонов и Борис Богданов. Дипломира се в Националната художествена академия със специалност „Плакат и визуална комуникация“ при проф. Николай Младенов. В момента завършва там и магистратура „Визуална комуникация“ при доц. Ненко Атанасов и проф. Иван Газдов.

Освен на бъдещите програмисти в Математическата гимназия, Георги преподава на деца от детска градина „Кокиче“ в Пловдив. „Там рисувам с деца на предучилищна възраст. При малките е добре да се проследява в каква възраст какво точно и как рисуват“, казва Георги. В тази възраст децата се развиват много бързо. За всяка година си има графика какво би трябвало да рисуват, как да възприемат света и цветовете, колко човекоподобно е нещото, което рисуват. „Хубаво е това да се следи, защото показва и много неща за здравословно и емоционалното им състояние“, казва младият преподавател.

Той предстои да се дипломира като магистър до седмицa. След това планира да работи по специалността си, но заедно с това да продължи и да преподава. „Смятам, че още от гимназията ми е дадено много от моите преподаватели и е хубаво това да се връща, а на младите хора, които искат да се занимават дизайн, да им се преподава качествено“, казва Георги Георгиев.