100 години от рождението на Катя Попова отбелязваме днес

На 21 януари 2021 г. се навършват 97 години от рождението на голямата българска певица Катя Попова. Артистичната кариера на Катя е краткотрайна, но блестяща. Тя пресъздава над 20 роли на сцената, участва в над 600 представления, има гастроли в повече от 20 страни, получава множество заслужени награди.

Катя Попова е неповторимо явление в оперния свят на XX век. Родена е на 21 януари 1924 г. в Плевен. Още от малка, на 7-годишна възраст, взема уроци по пиано при тогавашния плевенски клавирен педагог Мара Гайтанджиева. Талантът на Катя се развива бързо и тя става известна на плевенчани най-вече с участието си в редица музикални програми, продукции, оперети и др. Участва и като солистка на плевенския симфоничен оркестър. Завършва гимназия през 1944 г. и след блестящо представяне е приета в Българската държавна консерватория, в класа на вокалния педагог Мара Маринова Цибулка. През 1947 г. завършва с отличие и златна значка Консерваторията. Точно тогава Софийската народна опера провежда конкурс за солист сопрано. На конкурса се явяват 70 млади дарования и всички се борят за едно място. Талантът на момичето от Плевен се откроява толкова силно пред другите кандидати, че тя е приета и става член на Софийската народна опера. Дебютира на 3 ноември 1947 г. в ролята на Есмералда, в операта „Продадена невеста” от Бедржих Сметана. Попова се развива бързо и изгражда солиден творчески репертоар. На 24 години Катя печели лауреатско звание – златен медал на Международен певчески конкурс в Букурещ.

Качествено нов период в кариерата на певицата е специализацията й в оперното студио на Болшой театър в Москва. Там тя има шанса и щастието да работи с големи диригенти и композитори, които доразвиват нейния талант. След което започва триумфалният й път към световните оперни сцени.

Изтъкнати чуждестранни и наши музиколози сочат Катя Попова като една от най-добрите белкантови изпълнителки. Позната и призната в Европа, тя предизвиква интереса и на ценителите на операта в Америка и Азия. Всеки неин образ е определян като връх в певческата й практика, ненадминато явление, съвършен модел на вокалното изкуство: Наташа Ростова, Манон, Маргарита, Виолета, Мими, Йоланта, Лиу, Чо-Чо-Сан.

През 1957 г. генералният директор на Парижките оперни театри слуша нейно изпълнение и възкликва, че тя е рядък талант. След което я ангажира за ролята на Манон в „Манон Леско”. Още същата година тя играе в операта на Масне в театър „Опера комик”. Изпълнението й е блестящо. За превъплъщението й в тази роля в.”Фигаро” пише: „Това бе Манон, истинската Манон! Претворена от една чудесна българска певица, която й даде втори живот!” Внукът на композитора Масне, споделя пред артистите от „Опера комик”, че той не е слушал такава Манон. Оттогава, до своя край, Катя Попова радва парижани със своите изпълнения.

Нейната братовчедка Драга Мачуганска, която е суфльор в Софийската опера и балет от 29 години си спомня, че преди да загине в самолетната катастрофа, Катя Попова изнася концерт с Плевенския симфоничен оркестър. Концертът е в зала „Г.Димитров”. Катя е облечена в светлосиня копринена рокля. След него тя е обградена с много приятели, близки, роднини, почитатели на нейния талант. Присъства и класният й ръководител, който е на достолепна възраст. Щастието на певицата е пълно. Тя изглежда като принцеса от приказка. Всички млади момичета мечтаят да са като нея – оперни богини.

Само 3 седмици по-късно Катя Попова загива при самолетна катострофа – на 24 ноември 1966 г., в Братислава, с полет LZ 101 на българската държавна авиокомпания „ТАБСО“, пътуващ по линията София-Берлин.

Драга Мачуганска я помни като много щедър и добър човек. Като такава тя остава и в спомените на своите колеги. Прочутият диригент, професор Борис Хинчев споделя пред Драга: „Катя ми подари часовник, когато бях беден специализант в Италия. Дебютът на Катя е с тенора Георги Хинчев, моят баща. Тя ме обичаше и вярваше в мен, че ще стана добър диригент”. А на един оркестрант по време на репетиции му открадват шлифера. Сопраното разбира това и му купува нов шлифер. На пръв поглед това са дребни детайли, които говорят много за човека Катя Попова…

Семейството на певицата е свързано с музиката, разказва Драга Мачуганска. Родителите й – Асен Попов и Мария Попова са учители, които боготворят оперното пеене. Първата й братовчедка, Дора Гложенска, е оперна певица, дългогодишен педагог в музикалната гимназия „П. Пипков”, в Плевен. Ивет Гложенска, нейна втора братовчедка в Плевен, е диригент. Сестра й – Диана Попова е оперетна певица, солистка на музикалния театър „Стефан Македонски”. Дъщерята на Никола, брата на Катя Попова, се казва Ася и е дълги години художник в Киноцентъра. Нейната дъщеря носи името Катя и притежава певчески талант. Роднините отдавна живеят в Германия.