Реплики на две нови пластики от неолита – еднометрови глави, откриха в духовния център на Стара Загора

На 18 януари 2024 г., в югоизточната част на парковото пространство, в духовния център на Стара Загора (затворено между сградите на Стария театър, Художествената галерия, Регионален исторически музей (РИМ) , Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и Старозагорската опера), се откриха две нови реплики от фонда на музей „Неолитни жилища“.

И двете фигури на еднометрови глави са поставени на пиедестали с обяснителен текст на български, английски и румънски език.

Най-дяясната пластика е глава на керамична антропоморфна фигурка от началото на V хил. пр. Хр. Открита е в селищна могила при яз. Чаталка, Старозагорско. Лицето е оформено с ромбовидна форма, очите са притворени. Подчертани са носът, ноздрите и устата. По ушите има пробити малки отвори, в които вероятно са били поставени медни обеци. Горната част на главата е оформена с овална издатина, което показва, че антропоморфната фигурка, част от която е била главата, е заемала висока позиция в йерархията на древните божества.

Другата нова пластика е глава на керамична антропоморфна фигурка, от края на V хил. пр. Хр. Открита е в селищна могила край с. Диня, Старозагорско Уникално произведение на антропоморфната пластика от периода на късния халколит. Главата изобразява лице на мъж с притворени очи, с моделирани нос, уста и украса под нея. Горната част на главата е украсена с врязани линии, запълнени с бяла и червена материя. Вероятно това е фигурка на върховния бог-небе.

Наблюдавайки сегашните паметници и изображения, които са доста мащабни и агресивни, възприятието на мащабно-увеличени експонати прави нормално впечатление на публиката, в т.ч. и на младите хора, каза Цветан Четъшки, изпълнител на проектите.- Процесът на изпълнение минава през дигитална 3D постановка. От нея се вземат размерите и се правят увеличени копия.

Любопитно е, когато човек вниква в детайлите, когато работи с даден артефакт, колкото и пъти да го е гледал, преоткрива нови неща. Когато формата е в тези размери, възприятията стават аналогични.

Мащабът на главите е 1:10. Едната глава е висока 105 см., а оригиналната е 10 см. Изпълнени са от стъклопласт. Т.е. покрити са със стъклен плат, епоксидна смола и двукомпонентна боя с добавените цветове. Подкрепени са с арматура, за да бъдат безопасни. Хората спокойно могат да си правят снимки и селфита с тях.

Изработването и поставянето преди две години на първите фигури показва интерес към РИМ и към Неолитни жилища“ се произнесе Четъшки..

„Първите две фигури са експонирани през 2022 г. Най-лявата е намерена край село Ловец. Пластиката до нея – „Фигурката от Сулица“ открита в далечната 1926 г. от известния археолог Васил Миков на повърхността на Старозагорските бани. В момента оригиналът се намира в Музея на жената в Германия, като един от двата най-хубавите образци на такава фигурка, обясни Петър Калчев – праисторик и директор на РИМ..

Пространството, в което ситуирахме фигурите е много удачно. Ние притежаваме може би най-богата и уникална колекция от праисторическа пластика – керамични, костени и мраморни фигурки, които показват сложния свят на древните земеделци, обитавали нашите земи.  Това е тяхната представа за света, който е триделен – небе – въздух и земя, за космоса…За това, че между свещения брак между Богинята майка Земя и Бога Небе се ражда плодородието…Това е модел на свят, който е много отдалечен от нас. Неолитните хора са имали друго мислене, друга представа за света., които интуитивно разкриваме по фигурките, които намираме“.

„Днешното събитие  продължава една инициатива от 2022 г. По Програмата за туризъм на Община Стара Загора бяха направени първите две реплики на фигури от музей „Неолитни жилища“- каза при официалното откриване на обектите Милена Желева-ресорен зам. кмет по култура при Община Стара Загора.- Продължихме тази идея и днес ще открием още две нови пластики, реплики на уникални музейни експонати . Автори на пластиките са Цветан Четъшки и арх. Иван Иванов. Благодаря им за помощта, за енергията и вложения труд. Това стана възможно и с подкрепата на Регионален исторически музей, който предостави оригиналните експонати. Надявам се тези фигури да допринесат за културно-историческото развитие на града ни, за нашата реклама, за туристите, които тези пластики ще ги провокират, за да отидат и на място на Неолитни жилища.

Несъмнено Неолитни жилища са перлата в короната на Стара Загора. За там имаме и доста идеи за развитието му в бъдеще, за дигитализация и пр.“

На церемонията присъства и Надежда Чакърова, зам.кмет по образованието.

С поставянето на новите две пластики се затваря цикълът на , аз го наричам, място на духа, -театърът, операта, музеят… абсолютно всичко, с което ние от Община Стара Загора сме длъжни да провокираме любопитството на младите хора- каза г-жа Чакърова.- Независимо от динамичните времена, в които живеем, независимо от другите интереси на учениците, те трябва да познават следите, трябва да пазят паметта на града и много добре да бъдат провокирани така че са им бъде интересно. Поемам ангажимент, каквото можем да популяризираме. Стара Загора трябва да бъде в сърцата и в духа на младите ни хора“.

Новите придобивки бяха открити от зам.кметовете и директора на РИМ.

Росица Ранчева