Дванадесетокласникът Станимир Чукуров от ППМГ „Гео Милев“ хвана Богоявленския кръст в Стара Загора

Както всяка година и тази, навръх Богоявление, хиляди старозагорци и гости обградиха в плътен кордон езерото в парк „Йордан Капсамунов“ ,за да присъстват на ритуала по освещаване на водата, на знамената и ваденето на кръста.

Церемонията започна с литийно шествие от катедралния храм „Св. Николай“, водено от Негово Високо Преосвещенство Старозагорския митрополит Киприан. Владиката, свещениците, които го съпровождаха и митрополитския хор, отслужиха Велик Богоявленски водосвет за здраве и благополучие.

След това архиереят освети военните знамена и поръси със светена вода, както военните, така и официалните лица и гражданите.

Настъпи дългоочакваният момент за хвърляне на Кръста във водите на езерото. Хвърлиха се 27 смелчаци в студената вода. Най-бърз беше дванадесетокрасникът от ППМГ „Гео Милев“ Стара Загора Станимир Чукуров. Момчетата поздравиха късметлията, целунаха кръста, хванаха се на мъжко хоро, развяха трибагреника и запяха :“Мила Родино, ти си земен рай..!“

След излизането на брега лично митрополит Киприан благослови Станимир, поръси го още веднъж със светена вода и го награди с дар.

Това ми е второто скачане, каза Станимир.- За първи път скочих, когато бях в осми клас. Бях на 14 години. Сега реших, като последна гимназиална година, да скоча пак. Бях сигурен, че аз ще храна Кръста. Много се радвам и съм горд.

Пожелавам здраве на мене, на моите близки и на хората, които обичам, защото това е най-важното.

На всички българи, където и да са по света, пожелавам да вярват в традициите, да ги следват и да бъдат повече българи…Да не пренебрегват нито българската история, нито българските традиции. Да бъдат горди, че са българи- като мене“ – каза щастливецът.

Росица Ранчева