Стара Загора почете 176-ия рожден ден на гениалния Христо Ботев

По отколешна традиция, навръх Богоявление, старозагорци се събират в полите на Аязмото пред бюст-паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър, за да се преклонят пред паметта, таланта и жертвоготовността на гениалния поет, публицист и революционер.

На този свят ден – Богоявление, преди 176 г. – в далечната 1848 г., в малкото балканско градче Калофер, в семейството на даскал Ботьо Петков, се ражда един велик българин . Неговият жизнен път е само 28 години, но но издигнал Христо Ботев в пантеона на вечната история, гений на своята епоха, сравним с героите от античността, с много от най-великите исторически личности.

Той притежава необикновена, неповторима поетическа и публицистична дарба, висота на идеите, с които живее, неизтощима духовна енергия. Това е изключителна, рядко срещана личност. Човек с главно „Ч“.

Захари Стоянов пише за него:“Ботев беше такъв човек, че и аз, дето го познавах, чудя се сега, запомнил ли съм го или само си въобразявам какво е думал. Захвърли мило и драго, от нищо не се уплаши, отиде и изгоря“.

Едва ли има по-силна мярка за патриотизъм от онази, която ни остави Христо Ботев. Патриотизмът на собствените му думи е най-голямата добродетел на света. Чрез своята саможертва и дела Ботев доказа безграничната си любов към Отечеството.

Христо Ботев е онзи връх в националната ни историческа памет, от който во веки ще кънти заветът към поколенията с блестящите му послания:

Ние живеем в свободна земя и никой не може да ни запрети да изпълним дълга си към своето Отечество. Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество“.

.“..Тоз, който падне в бой за свобода,

той не умира!“

Лудите не може никой утеши! Бесните – не може никой укроти!“

…Но стига ми тая награда

да каже нявга народът:

Умря сиромах за правда,

за правда и за свобода!“

Радостта ми няма граници като си наумя, че „Моята молитва“ се сбъдва!“

Всеки от нас има своя Ботев. Всеки от нас по своему иска да чува кога „гора зашуми – вятър повее“, да разговаря със звездите „обсипали сводът небесен“…Така Христо Ботев ще бъде винаги с нас, защото неговата ярка звезда все така ще блести на българското небе.

Венци на признателност към подвига и делото на Христо Ботев бяха поднесени от името на Община Стара Загора, Общински съвет Стара Загора, Втора тунджанска механизирана бригада , Областен управител на област Стара Загора, Средно училище „Христо Ботев“ -Стара Загора. Цветя поднесоха десетки граждани.

Сред официалните лица бяха заместник кметовете на Община Стара Загора арх. Мартин Паскалев, Милена Желева и Павлина Делчева, председателят на Общинския съвет Ивета Лазарова, областният управител Ива Радева, бригаден генерал на Втора тунджанска механизирана бригада Станимир Христов, общински съветници, представители на партийни и младежки организации.

В ритуала участваха представителна рота на Втора тунджанска механизирана бригада, знаменна група  и Военният духов оркестър с диригент капитан Василев.

Водещ на събитието беше актьорът от Драматичен театър „Гео Милев“ Христофор Недков.

Росица Ранчева