„В света на Операта“ ни водят Мария Донева и млади оперни артисти

Те са артист-хористи в Държавна опера-Стара Загора – Анастасия Алтухова, Васо Параскева, Мериам Шамс, Стоян Буюклиев, Живко Добрев и още Анна Янкова. Всички са много млади и много талантливи. А също и красиви и одухотворени. На 11 декември от 11 часа на сцената на Операта те ще представят „В света на Операта” – нов образователен концерт за деца. Сценарият за този увлекателен спектакъл написа известната поетеса Мария Донева, която и ще води действието. Диригент на Камерния оркестър е Мирослав Георгиев – превъзходен пианист, приятел на младите таланти и техен наставник.

В програмата на концерта са включени популярни дуети от опери на Моцарт, Доницети, Делиб, Бизе – забавни, красиви, лесни за възприемане от децата, атрактивно поднесени.

Какво е операта, как завладява сърцата  ученици от 4 ОУ „Кирил Христов” – ще разберат на 11 декември от 11 часа – по най-красивия, емоционален начин.

Но да припомним:

Операта е характерно за Европа (и особено за Италия, Австрия, Германия, Франция и Русия) сценично изкуство, съчетаващо драматично действие с музика (песен и танц). Драматичният компонент на оперното представление се базира върху типичните театрални елементи – сценарий, декор, костюми, грим и актьорска игра. Главната разлика е, че текстът в операта, (наричан либрето), не се изговаря, а се изпява. Певците пеят в съпровод на музикален ансамбъл, вариращ от малък камерен състав до цял симфоничен оркестър.

Операта възниква в средата на XVI век в Италия. Нейни предшественици са мадригалите, маскарадите и балета. За пръв автор на оперни произведения се приема Клаудио Монтеверди. Неговите опери „Орфей” и „Коронацията на Попея” поставят основите на операта. Новият музикален жанр бързо се разпространява по цяла Италия като негов център става Венеция. Операта през първата половина на XVIII век е предназначена основно за придворния елит. Но около 1763 година в различни страни в Европа се появяват обществени театри, което спомага за нейното популяризиране. Основните характери са митологични или легендарни герои и основната цел е развлечението и сатирата. XVIII век ражда две много влиятелни фигури в оперното изкуство: немският композитор Кристоф Вилибалд Глук и австрийския Волфганг Амадеус Моцарт, които отразяват в своето творчество идеите на Просвещението. Това са двата най-мащабни реформатори на оперното изкуство. Героично-патриотичната тематика намира място в композициите на Лудвиг ван Бетховен, а народно-битовите елементи в тези на Карл Мария фон Вебер. Операта бива обогатена значително от гениалния композитор и драматург Рихард Вагнер. По същото време се открояват и редица италиански композитори, сред които се открояват имената на Джакомо Пучини и Джузепе Верди.

Очаквайте в Долап.бг среща с младите оперни артисти!!!!