Живко Тодоров положи клетва в името на старозагорци за четвърти пореден кметски мандат

Общинските съветници и 35 -те кметове на кметства се заклеха да спазват конституцията и всичките им дейности да са в служба на общността

На 9 ноември 2023 г. се състоя тържествена сесия на новоизбрания Общински съвет на Община Стара Загора. Та започна с химните на Република България, на Европейския съюз и на Стара Загора.

Областният управител на област Стара Загора Ива Радева обяви началото на първата сесия за мандат 2023-2027 г. „Убедена съм, че ще изпълните поетите обещания и ще работите в полза на нашите съграждани, -каза г-жа Радева. – Пред вас са нелеки задачи и предизвикателства. Всички вие сте различни и имате своите идеи и начини как да вървите напред. Вярвам, че имате една обща цел, една обща отговорност – развитието и просперитета на Стара Загора. Нека това ви обединява!“

Последва ритуалът за полагане на клетвата.  Теодора Крумова – председател на ОИК  поздрави за успешния избор и последователно връчи Клетвените листи на кмета Живко Тодоров, всички общински съветници и кметовете на селата.

С полагане на клетва кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров  започна своя четвърти пореден мандат. Той получи подкрепата на 55.64% от гласувалите на 29 октомври 2023 г. „Знам, че ни предстоят тежки предизвикателства, има много проблеми за решаване. Това, което си пожелавам днес, на старта на този 4-годишен мандат, е заедно с вас да работим така, че да взимаме справедливи решения в полза на хората. Това е най-важното – да оправдаем доверието на всички, които ни го дадоха“, каза Живко Тодоров.

Областният управител връчи символите за управление на Стара Загора – трикольорна лента и огърлица с герба на Стара Загора.

Заседанието продължи  най-възрастният общински съветник  Мария Жекова от ГЕРБ. Тя изпълни процедурата по избор на председател на Общински съвет Стара Загора с мандат 2023 – 2027 г. Комисия за избор от 9 души с председател Стефан Анков, извърши тайното гласуване за номинираните кандидати Ивета Лазарова – предложена от Алтернатива на гражданите и ВМРО, Светослав Колев – от ЗНС,  Десислава Калоянова  – Възраждане. От гласувалите 50 общински съветници най-много гласове – 29 получи Ивета Лазарова; 12- Светослав Колев; 5 – Десислава Калоянова.

Новият председател на Общинския съвет е Ивета Лазарова.  „Благодаря на всички, които ми дадохте доверие и ми гласувахте тази отговорност. Имаме много цветен Общински съвет и няма да е лек мандат, но се надявам, че ще намерим път един към друг за благото на нашите съграждани“, каза новият председател на ОбС.

Ивета  Валентинова Лазарова е на 33 г. Семейна с едно дете.Юрист е по образование със седем годишна  практика като адвокат; два мандата общински съветник. Участвала е в работата на правната и финансовата комисии.

След бурни противопоставяния  за заместник-председатели бяха избрани Антон Тонев – от ГЕРБ, проф. Иван Върляков – от БСП за България и Боян Кулев – Бъдеще за родината.

Емил Христов, председател на групата общински съветници от ГЕРБ прочете декларация за намеренията и позициите на колегите му през новия мандат.

„След много години на политическия живот в града ни и страната, най-много от всичко искам този Общински съвет да бъде различен. Да бъде динамичен, конструктивен, балансиран, екипен, честен, единен, разумен, мъдър и визионерски!- каза г-н Христов.- Знам колко трудно постижимо е това, но знам, че е възможно“!

Сред гостите на тържественото първо заседание на Общинския съвет бяха Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, представители на различни  местни и държавни институции, медии и граждани.

Росица Ранчева