Проф. д-р Марин Добрев заслужи Почетния знак на областния управител на област Стара Загора

На 2 ноември 2023 г. в Областна администрация Стара Загора се състоя церемония по връчване на Почетния знак на областния управител на известния изкуствовед и доскорошен директор на Художествената галерия в Стара Загора проф. д-р Марин Добрев. Високото отличие му бе присъдено по повод Деня на народните будители и за изключителните му заслуги за съхраняването и популяризирането на съкровищата на българското изобразителното изкуство, за дългогодишната му дейност като изкуствовед, учен, директор на Художествена галерия Стара Загора, галерист, критик, общественик, преподавател и автор на книги.

„За мен е чест и удоволствие да посрещнем днес проф. д-р Марин Добрев. Поводът е вчерашния празник – Денят на българските будители. Това е ден, в който всички отдаваме почит и заслуженото внимание на нашите будители. Това са хората, които създават, поддържат и разпространяват българската духовност. В този смисъл г-н Добрев е типичен представител на съвременния български будител“, – каза областният управител Ива Радева.

Тя припомни щрихи от биографията на професора и неговите заслуги за културния живот на Стара Загора, за превръщането на Художествената галерия, на която доскоро беше директор близо 40 години, в мащабен културен институт, не само с местно, а и с национално значение. Той е всепризнат изкуствовед, автор на много монографии, които изследват български художници, най-вече от Стара Загора и Казанлък, преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, организирал и открил е стотици изложби, пленери, биеналета, квадриналета и пр.

„На основание чл.32, ал.1 от Закона за администрацията и чл. 3, ал. 1 от Статута за почетните отличия на областния управител на област Стара Загора, удостоявам с Почетен знак на областния управител на област Стара Загора проф. д-р Марин Добрев – преподавател във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“ за изключителните му заслуги за съхраняването и популяризирането на българското изобразително изкуство, за организаторския му талант при подготвянето на над 1000 изложби в Художествена галерия Стара Загора, за огромния му принос за българското образование и култура като учен и преподавател“ – прочете Заповедта Ива Радева и връчи плакета.

„Искам да Ви пожелая преди всичко здраве, още повече енергия. Да бъдете все така вдъхновяващ. Да продължавате да бъдете съвременен будител и да вдъхновявате младите хора на изкуство, образование, култура. Да създавате следващи будители, защото будители трябва да има във всяко време и всяко поколение, което да защитава нашата национална гордост и всички да се гордеем, че сме българи“- пожела областният управител.

Обяснимо развълнуван проф. Марин Добрев благодари за отличието така:

„Благодаря на областния управител за вниманието, за отчитане на онова, което във времето съм правил в този град. През 1978 г., когато дойдох в Стара Загора, беше с идеята да остана 3-4 години, а те станаха повече от 40. Защо ви казвам това, което знаете? За човек, който е поел някаква мисия, са много важни условията, в които работи. Онова, което ме впечатли още през първите месеци, бяха огромните традиции на Стара Загора и фактът, че в продължение на хиляди години хора са живели тук. Значи са намерили смисъла за това. Хората, камъче по камъче, както са римските мозайки са правили това, което носи духът на Стара Загора. Затова трябва да склоним глава през творците, които са оставили своите камъчета, не само в мозайката на този град, но и на България. Онова, което винаги е било за мене най-важно е, че духът на един град не е минало. Той винаги е настояще. Това означава, че хората, които се занимават с просветителска дейност , трябва винаги да го помнят и да го носят със себе си. Ако нямат сили за това, има десетки други професии, с които да се занимават.

Колкото до понятието „учител“ това са хората, които дори с една дума са отворили очите ти за нещо. И ако искам в този град да се случва нещо, то първо аз трябва да направя нещо за него. Това ме е водило, когато човек се занимава с професията като нашата. Има толкова много предизвикателства, че колкото човек повече години трупа, толкова повече му е ясно, че ще останат толкова неосъществени неща . Защото много често, колкото повече навлизаме в нови, дигитални времена, толкова повече се надяваме устройствата, които държим да пазят паметта ни. Само че, в тях не може да влезе нищо, ако някой не си е направил труда за това.

На всички хора, които имат мисията да решат поне малко духа на хората, за които считат че са длъжни – от най-малките до най-възрастните , пожелавам мъдрост, много мъдрост и добронамереност. Да се срещаме по поводи на събития, които укрепват и разширяват духа на Стара Загора“, каза проф. д-р Марин Добрев.

На тържествената церемония присъстваха зам. областният управител Теодора Нончева, директорът на Художествената галерия д-р Катя Тинева -Гюрковска, колеги на проф. Добрев от галерията, журналисти, част от екипа на Областна администрация.

Директорът на Художествената галерия д-р Гюрковска също се обърна с думи на признателност към своя предшественик. „Щастливи и горди сме, че продължаваме делото на проф. Добрев. Това, което той е направил за града, за старозагорските художници. Това, което той ни остави, е безценно. Благодарение на неговите трудове – като изследвания, познание, книги, за нас са постоянна, отправна точка. Те са като Библия, която постоянно гледаме. Безценен справочник, без който нямаше как да продължим по начина, по който се опитваме да направим.

Сърдечно благодарим! Учили сме се от него, продължаваме да се учим от него. Можем само да бъдем щастливи и радостни, че сме имали възможността да работим заедно, че и сега имаме неговата подкрепа. Сърдечно благодарим!“- каза новият директор на Художествената галерия.

Росица Ранчева