Трета „Философска закуска“ за деца в Къщата на архитекта

Философска закуска | Нормално и ненормално

На 21. октомври (събота) от 10:00 ч. в Стара Загора в Къщата на архитекта ще се проведе третата Философска закуска – иновативен формат за стимулиране на четенето и разсъждаването. Събитието е предназначено за деца от 8 до 12 години и е вдъхновено от едноименната поредица на изд. “Точица”. Тема на неформалната дискусия е Нормалното и ненормалното.

Книгата “Нормално и ненормално” дава отговори на редица въпроси, вълнуващи малки и големи: Какво означава думата „нормално“? „Нормално” „естествено” ли ще рече, или „обичайно”? Или „логично”? Какъв би бил животът ни, ако неотклонно спазвахме всички норми?

Входът е свободен, но регистрацията е задължителна. Всеки възрастен, желаещ да запише децата си, може да го направи през следния формуляр: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdYRujxh069lwOR59VE9Jyu19bbIVlD6CUU_KKOA28pJnhHag/viewform?usp=share_link

За поредицата:

Серията „Философски закуски“ провокира децата да се замислят върху основни въпроси, касаещи разбирането им за света и за себе си. Чрез примери от ежедневни ситуации авторите навлизат в дълбочина по теми като: „Как може да се избегне насилието?”, „Неуважение ли е да не харесаш яхнията на леля си?”, „Скучна ли е демокрацията?”, „Трябва ли човек да се променя, за да има приятели?”, „Как да разберем какви сме всъщност?” Подходът на авторите изключва назидателния тон и представя различни гледни точки, като подтиква малките мислители да обсъждат темите и сами да намерят правилния път.

За организаторите:

„Книжарница в куфар“ е пътуващ дом на книги, музика и срещи. Това е проект, който се помещава в куфар. Съдържа книги на различни теми и се занимава с организиране на срещи с обсъждания. Книжарница в Куфар кани автори, преводачи и издателства, които казват важни неща по темите за дом, емиграция, пътуване, адаптация, връзка между хората и среща с Другия. Книжарница в куфар е мечта. Пътешествие в чужди светове. Пространство, пълно с истории.

„Детски книги“ е неправителствена организация, ангажирана с насърчаване на четенето и повишаване на функционалната грамотност на младите хора. Под шапката на „Детски книги“ е „Бисерче вълшебно“ – първата награда за детска литература в страната, чието жури са самите деца. От 2022 г. организацията присъжда и отличието „Хвърчащите хора“ на учители и библиотекари, които работят сърцато, активно и последователно за едно по-четящо поколение. Фондация “Детски книги” има свой подкаст („На нов ред“) и подпомага над 160 читателски клуба в цялата страна.