Чивита ди Баньореджо – етруско градче в Италия – любопитно

Чивита ди Баньореджо – етруско градче в Италия.

Civita di Bagnoregio е град в провинция Витербо в централна Италия. До него има само пешеходен мост от близкия град. Поради нестабилната си основа, която често ерозира, Чивита е известен като „умиращият град“.

Градът е основан от етруските преди повече от 2500 години. Преди е имало пет градски порти за достъп до древния град Чивита, а днес вместо това Порта Санта Мария (известна също като Порта Кава) е главната порта на града. Възможно е и да се влезе в град Чивита от долината на пустошта през тунел, издълбан в скалата.

Оформлението на целия град е от етруски произход, въз основа на кардо и декуманус ортогонална улична система според етруската и римската употреба, докато цялата архитектурна облицовка е със средновековен и ренесансов произход.

Има многобройни следи от етруската цивилизация в Чивита, особено в района на Сан Франческо Векио: малък етруски некропол, намерен в скалата, разположена в района под Белведере ди Сан Франческо Векио. Пещерата Св. Бонавентура е и етруска камерна гробница.

Етруските превърнали Чивита в процъфтяващ град, благодарение на стратегическото си положение, благоприятно за търговия, и благодарение на близостта до най-важните комуникационни пътища на времето.

Много следи от етруския период все още са внушателни места: т.нар. Букайон например е дълбок тунел, който минава през най-ниската част на града и дава достъп до долината на пустошта директно от града.

Когато римляните пристигнали през 265 г. пр.н.е., те се заели и продължили дренажа на дъждовната вода и работи за задържане на потока.

Чивита е родното място на Свети Бонавентур, който умира през 1274 година. Местоположението на детската му къща отдавна е паднало от ръба на скалата. Към 16 век Чивита ди Баньореджо започва да намалява, засенчвайки се от бившето предградие Баньореджо.