Храмов празник и откриване на паметник в с. Люляк

Храмов празник и откриване на паметник в с. Люляк

На 14 октомври 2023 година е храмовият празник на с. Люляк, Жителите и гостите на китното селце ще честват 111 години от построяването на храм „Св. Петка” с тържествена утринна литургия от 10.00 часа. Празникът ще продължи с откриване на паметник на две бележити личности, родом от с. Люляк – Христо Кацаров и Петко Кацаров. Паметникът е дело на скулпторите Наско Настев и Теодора Джамбазова, архитект Емил Василев. Празничен концерт и почерпка ще допринесат за настроението на присъстващите.

ПЕТКО КАЦАРОВ е роден в село Новата Махала (днес Люляк) на 1август 1889 г. Води се първият интелигент на селото. Пръв от селото заминава да учи в града (вероятно в началото в Стара Загора, а после в Казанлък). Започва да пише стихове под псевдонимите „Инкин” и „Сълзов”.Бие се дълго с турци, гърци и се прибира уморен с чин поручик от запаса. Завършва курс за педагогическа правоспособност в Стара Загора през 1919 г. и става главен учител в с. Новата махала. Годините са мътни. Даскала се забърква във въстанието през септември 1923–та. На една от снимките на арестуваните въстаници от старозагорско има трима души с градски одежди – Петко Енев (по-късно разстрелян), Митьо Станев и Петко Кацаров. След девет месечен арест е освободен, но уволнен от всички училища на Царството. По-късно е амнистиран и известно време е даскал и даже кмет на с. Сатовча в Родопите.

ХРИСТО КАЦАРОВ е роден на 27 октомври 1923 г. в селоЛюляк (преди с. Нова махала), Старозагорско. Завършва средно образование в мъжката гимназия „Иван Вазов“ в Стара Загора. Следва известно време право в Софийския университет. Работи в старозагорските читалища, където води и литературен кръжок. Първите си стихотворения печата във в. „Септември“ в родния си град. Член на редколегията на алманах „Хоризонт“, сп. „Участие“ и в. „Литературен глас“, издавани в Стара Загора. Сътрудник е на вестниците „Литературен фронт“, „Народна култура“, „Народна младеж“ и списание „Пламък“. Член е на Съюза на българските писатели. Умира на 10 март 1994 г. в Стара Загора. Посмъртно през 1994 г. му е присъдено званието „Почетен гражданин на Стара Загора“. Творбите му са преведени на руски и словашки език.

доц.Васил Хаджиилиев

Председател на СУБ-клон Стара Загора