Нападение на нови животинчета в Детска градина „Светлина“ /спокойно, петък 13ти е!/

Нещо в гъсталака шава.

Я, с рога…Но не е крава!

Крета, пъпли по земята.

Може го и по стената.

Не го пипай! Ще се свие

и в дома си ще се скрие…

Що е то?

Познахте, ура! ОХЛЮВ! Охлюви нападнаха Детска градина №10 „Светлина”!

Спокойно! В петък, 13ти можем и да се пошегуваме.

Нападение има, но е доброволно и съзнателно предизвикано. Малчуганите вече имат Ферма за африкански охлюви.

„Що е то? Направихме си ферма за африкански охлюви! В нея обаче не отглеждаме само животинки, ами и Човеци!  Човеци, които умеят да се грижат за другите същества. Отговорни, разбиращи, любопитни и отворени към цялата природа. Да отгледаш такъв човек, знаем, е най-великото чудо на света. Нали така?” – написаха в публикацията си във Фейсбук вчера от ДГ”Светлина”.

Положителни качества на Африканнския охлюв

Идеални са за начинаещи и хора, които искат домашен любимец, но нямат много място. Екзотично животно, което няма да изисква постоянно вашето внимание.

Характеристика

Охлювите са предимно активни през нощта, а през деня си почиват. Те са хермафродити и могат да снесат до 2000 яйца наведнъж. За 6 месеца достигат до пълния си размер. Изискват терариум, в който да има подходяща влажност и топлина, както и пръст, в която да се заравят. Хранят се предимно с растения, като е важно да имат и източник на калций, иначе нападат останалите охлюви и ядат от черупките им.

Размери

Достигат до 15-20 см.

Тегло

Около 250 гр.

Хигиена

Важно е да почиствате терариума им. За охлювите е добре и редовно да получават баня. Можете да ги измиете под течаща вода или да ги поставите в съд с не много вода, така, че да не се удавят, като е добре тя да бъде на стайна температура. Важно е след като сте пипали охлюва да дезинфекцирате ръцете си, тъй като те често са носители на салмонела.

Продължителност на живот

5-6 години, но може да достигнат и 10 г.

Произход и история

Този вид охлюви идват от Източна Африка, но днес са широко разпространени в много държави, заради човешка намеса. През 1931 г. са открити в Китай, откъдето се смята, че е началната точка на разпространение. Охлювите се срещат в Тайван, Индия, островите в Индийския океан, Югоизточна Азия. През 1936 г. достигат до САЩ. Днес отглеждането им в някои държави е забранено. Благодарение на бързото си размножаване и големи размери, тези охлюви са сериозни вредители, които могат да унищожат хиляди декари земеделска площ.

Долап.бг