Валидираха първата българска пощенска марка за ветеринарна медицина

Церемония по валидиране на пощенска марка „100 години Ветеринарномедицинско образование в България ; 100 години Ветеринарномедицински факултет в България“ се проведе на 13 октомври 2023 г. в Тракийския университет. Събитието е част от многобройните прояви на Ветеринарномедицинския факултет (ВМФ) по повод неговото столетие. Идеята на деканското ръководство е да се издаде специална пощенска марка по тези две знаменателни събития.

Като цяло нововалидираната марка е символ не само за ВМФ, но и за ветеринарната професия, за Тракийски университет, за всички любители филателисти.

Деканът на ВМФ проф. д-р Стоянчев припомни как е възникнала идеята за създаване на марката. Поводът е честването на 100 години ветеринарномедицинско образование и 100 г. Ветеринарномедицински факултет да остане като символ на това събитие. Той припомни, че назад в годините има много символи, които имат мястото си в музейната експозиция. Те присъстват върху книги, издания, образци свързани с емблемата на ВМФ.

Обсъждайки с ректора проф. д-р Добри Ярков как да остане в историята този забележителен юбилей , стигнахме до извода, че трябва да го превърнем в ценност, – сподели деканът проф. Стоянчев.- Ценна е историята на ВМФ защото имаме 17 000 обучени студенти, техните преподаватели, специализации…Ценна е историята на музея, защото всеки може да се върне назад във времето и да я погледне. Там има много предметни и документални факти и богат снимков материал. Друго ценно във времето са пощенските марки. Пощите имат 144 години история в България. Всяка марка с течение на времето добива ценност – нумизматична стойност. Оказа се, че във ветеринарната медицина няма символика, свързана с ветеринарната медицина. ..“

По-късно започва обсъждането какво трябва да съдържа като информация марката.

Всеки, който е учил ветеринарна медицина разпознава символа с купата и двете змии около нея, или това е т.н. точна доза при лечението – и че човечеството се опазва благодарение на ветеринарните лекари, които лекуват животните, правят профилактика и премахват всякакви зоонозни опасности по пътя на консуматорите , каквито сме ние всички.

Втората символика, която присъства и на стената на музея и привлича вниманието е идеята, че ветеринарната медицина е създадена не да се отглеждат и лекуват кучета и котки, въпреки че в последно време интересът към тях е забележителен, а за продуктивно животновъдство. Първите два създадени бранша са птицевъдство и свиневъдство. Има и много други животни, но тази символика няма как са бъде събрана върху една марка.

Благодарение на таланта на художника в печата има вградена датата 13 октомври 2023 г. Това е денят, на което марката ще бъде валидирана, т.е. узаконена.

Доц. д-р Ненко Атанасов е художник и дизайнер на марката. Според него тя е символ, а тази конкретно е уникална по няколко причини: „Първата е, че може би това е единствената, марка, посветена на факултет в България. Така че, ВМФ е единствен, който е увековечен върху пощенска марка. За нея няма никакви прегради. Залепена цветна хартийка, преминава през всякакви граници, митници и ограждения. Тя е посланик, който пожелавам да прославя Тракийския университет, Ветеринарномедицинския факултет и Ветеринарната медицина.

Другото, което за първи път се появява на пощенска марка е синият кръст – символ на ветеринарната медицина и хуманното отношение към животните. Това представлява голям интерес и от страна на филателистите и на всички специалисти, които са обвързани с темата.

Като цяло изданието придоби изключително завършен вид защото, освен пощенска марка има и винетка, която няма стойност, но създава атрактивен вид на изданието. Има и правомерен плик с илюстрация в долния ляв ъгъл и така подкрепя общо концепцията и идеята. И разбира се, специален пощенски печат, без който не може да се осъществи валидирането и да стане филателен продукт.

Наистина много са полетата на ветеринарната медицина, – каза доц. Атанасов.- Символиката е огромна, но за да може да се създаде образ, който да впечатлява и да е функционален, да носи много информация в такова малко пространство, е необходимо да е доста простичко като графика, но наситено със символи. Целта беше да се намери събирателен образ – медицината, образованието и ветеринарната част в тази хуманна област, затова посоката и идеята е като графика да е опростено, но да възхвалява едно от най-важните неща, свързани с човека и с отношението му към заобикалящия го свят – животните. Отношението на човека към животните показва до каква степен сме човеци“.

Марката валидираха първият ректор на Тракийски университет проф.д-р Иван Божков, художникът доц. Ненко Атанасов, деканът проф. д-рТодор Стоянчев и Даниела Георгиева -ръководител на Областна пощенска станция Стара Загора.

Марката е в тираж 5 500 бр. И с номинална стойност 1.90 лв.

Росица Ранчева