Своя Библия има вече Стара Загора

На 3 октомври 2023 г., в навечерието на Деня на Стара Загора, се състоя дългоочаквано събитие -представяне на двутомното издание на История на Стара Загора. Този хилядолетен, но вечно млад град, люлка на изкуствата, преживял горнилото на погроми, но и на възходи, заслужава да има такава Библия, събрала общо на 1200 страници времето от VІ хилядолетие пр. Хр. до края на ХХ век. Това е уникална енциклопедия, в която всеки може да намери онова, което го вълнува или интересува, свързано с града на липите, на правите улици, на музикантите и художниците, на учените, на будните българи, на гордостта да носиш званието „Старозагорец“.

Най-големият салон в града – Културен център „Стара Загора“ се оказа тесен, за да събере културния и обществен елит, както и много млади хора, на това паметно преживяване.

С химна „Музикална емблема за Стара Загора“, дело на видния композитор и учен проф. Петър Жеков, Почетен гражданин на Стара Загора, прекрасният хор на Държавната опера даде начало на знаковата проява. Под диригентството на хормайстора Младен Станев, бяха изпълнени още „Ние отпускающчии“ м. Добри Христов , две части от „Реквием“ на Моцарт и „Моление“ м. Найден Андреев.

Актьорът Ивелин Керанов вдъхновено прочете любовното есе, посветено на Стара Загора на литературния критик, изследовател и директор на Музей „Литературна Стара Загора“ г-н Иван Матев.

Пръв на катедрата застана домакинът на празника на паметта Петър Калчев – директор на Регионален исторически музей (РИМ) Стара Загора:

Днес е много радостен ден за нашата институция и за Стара Загора, каза г-н Калчев. – Това беше една моя мечта, когато започвах преди години работа в музея. Последната история на града е издадена през 1966 г. Много от авторите ѝ, наши колеги, вече не са измежду живите. В годините се направиха проучвания, изследвания, натрупа се голямо количество исторически материал. Благодарение на авторите, които работиха по различните глави в книгите, на колегите от цялата страна – ето, пред нас е двутомната История на Стара Загора“.Той благодари на главните редактори за упоритостта и професионализма им, на авторите, които са проявили жар и търпение при написването на материалите. „Искрени са благодарностите ми към кмета на общината Живко Тодоров за гласуваното доверие, за подкрепата и помощта, за да направим подарък на всички старозагорци – две книги, събрали историята на нашия град“, каза Калчев.

Ресорният зам.-кмет на Стара Загора Милена Желева разказа пред гостите и многобройната публика историята за написването на двутомната „История на Стара Загора“:

Преди седем години, кметът ни Живко Тодоров и Петър Калчев решиха, че е време  Стара Загора да има свой летопис, сътворен в съвремието. На хората на науката  им бяха необходими около пет години, за да успеят да съберат достатъчно информация, за да имаме днес такова сериозно издание“.

В ръцете си държа историята на Стара Загора, издадена през 1966 г. Не го показвам пред вас защото е едва 190 страници, а днес имаме 2 тома и 800 страници, а за да ви напомня, че ред по ред, тухла по тухла се надгражда паметта, а тя е най-важна. Всяко издание, което се прави – независимо дали е за спорта, за хората на науката, културата и изкуството, дали ще е историята ни – това е нашата памет тук и сега и занапред във времето. Тогава, може би друг научен колектив, ще работи по тези страници и ще надгражда започнатото, стъпвайки върху тези два тома. Тогава ще се говори не само за историческото развитие на нашия град, с 8-те му имена и 8-хилядна история, но и за съвременна Стара Загора – модерна, развиваща се, такава каквато я градим днес с вас“, каза още г-жа Желева. Тя благодари на кмета Живко Тодоров, на Общинския съвет, както и на всички, които милеят и пазят духа на Стара Загора.

С изискана презентация стана ясно, че назад във времето, през 1902 г. Димитър Илков събира спомени на местни жители, проучва запазени документи и създава разказ за града от създаването му до 1879 г. През 1908 г. е издадена кншгото „Принос към историята  на град Стара Загора“, а през 1966 г. излиза от печат „История на Стара Загора“ до 1964 г.

Близо 60 години по-късно, след петгодишен труд по събиране, обработка, анализиране на огромен по обем емпиричен материал от специалисти от РИМ, университети в София, научни институти в БАН – с подкрепата на Общината се издава „История на Стара Загора“ том I и том II. Информацията обхваща над 80 века. Книгите събират данни от множество археологически проучвания на различни обекти в района. Подчертана е и ролята на града във формирането на първата европейска цивилизация, политическите, икономическите и обществените аспекти в развитието му в различните исторически периоди. Изданието е богато илюстрирано с цветни  снимки, дело на Цветан Чатъшки и Атанас Жеков.

Доц. д-р Христо Попов, директор на Национален археологически институт с музей при БАН, маркира съдържанието на І том от Историята. Главата „Праистория и протоистория“ е разработена от Петър Калчев – „Късната праистория и протоистория (VІ-І хил. пр. Хр.) на старозагорско; „Старозагорско през късната желязна епоха (VІ-І в. пр.Хр.) – Милена Тонкова; „Предримски монети и монетни съкровища в старозагорско (V – І в. пр. Хр.) – д-р Мариана Минкова. В глава „Античност“ за „Преблестящият град на траянцитепише археологът Мария Камишева; Николай Шаранков разказва подробно за „Августа Траяна – Берое“ в античните надписи; д-р Мариана Минкова пише за „Монетосечението ва Августа Траяна“ и „Монетообръщението в Августа Траяна -Берое през античността и в късната античност“. Главата „Средновековие“ е разработена от Георги Г.Николов – „Градът във Византийското и българското средновековие (ІV-ХІV в.). Отново д-р Минкова обяснява „Раннохристиянските и средновековни произведения на скулптурни ателиета“ и „Монетно обръщение в Берое през Средновековието“. Автор на „Имената на града през вековете“ – „Имената на Стара Загора в античността и средновековието“ представя Мирена Славова.

Поместен е и речник на термини и имена и представяне на авторския колектив, начело с акад. Васил Николов, научен редактор.

За том ІІ на „История на Стара Загора“ говори проф. д.и.н. Петър Стоянович от Институт за исторически изследвания при БАН. (Безкрайно интересното му и атрактивно изявление поместваме отделно).

В изказването си акад. Васил Николов подчерта, че „Историята на Стара Загора“ е „паметта на града. Този продукт е близо до обективния поглед…Авторите на отделните раздели максимално точно разчитат историческите извори…Написана е в научно-популярен стил“.

Под аплодисментите на публиката на сцената се качи авторският колектив- акад. Васил Николов, доц. д-р Милена Тонкова, Мария Камишева, д-р Николай Шаранков, д-р Мариана Минкова, проф. Георги Николов, проф. д-р Мирена Славова, Петър Калчев,, доц. д-р Евгения Иванова, доц. д-р Милена Петкова, Райна Антонова, доц. д-р Румяна Маринова – Христиди. За съжаление чл.-кор. проф. д.и.н. Иван Илчев – научен редактор на том ІІ и проф. д-р Вера Бонева не успяха да присъстват.

Съветникът на министъра на културата доц.д-р Пламен Славов прочете поздравителен адрес.

Проф. д-р Румен Манов направи безценен подарък на РИМ. Той съобщи, че във Франция е излязъл архив на Александър Екзарх, роден в Стара Загора. „След щателна проверка във Френското министерство на културата се разреши всички документи и сертификати да се завърнат в дома си в България. Те включват интересна кореспонденция с принцове и монаси, статии и пр. „суров“ материал, който след обработването му ще допълни знанията за големите старозгорски личности“- каза професорът.

Сред официалните гости бяха кметът на Стара Загора Живко Тодоров и заместниците му Надежда Чакърова и Красимира Чахова, председателят на Общинския съвет Мария Динева и общински съветници, представители на Старозагорската света митрополия, омбудсманът на общината Иванка Сотирова, почетни граждани, бивши кметове и общественици, хора на науката, културата, изкуството, бизнеса, представители на институции. 

Финалът направи отново хорът на операта с „Химн на народните будители“ м. Добри Христов, хор от операта „Луд Гидия“ от Парашкев Хаджиев, „Вятър ечи“ т. м. м. Добри Чинтулов , „Хубава си, татковино“ т. Петко Славейков, м. Емануил Манолов и „Многолетствие“ солист Иван Кабамитов.

Двутомникът може да бъде закупен от сувенирния щанд на Регионалния исторически музей в Стара Загора.

Искам да отбележа безукорната организация,  естетика и мярка във всичко.

Росица Ранчева