29 септември е Световен ден на сърцето

Сърцето бие 100 000 пъти на ден, най-много инфаркти има по празници

„Човешкият мотор“ изпомпва от 5 до 30 литра на минута

На 29 септември отбелязваме Световния ден на сърцето. Той е обявен за такъв през 1999 г. от Световната федерация на сърцето (WHF) и Световната здравна организация (WHO). Целта на инициативата е чрез различни събития по света да се повиши информираността на обществото относно сърдечносъдовите заболявания, опасността за здравето, която представляват, и превенцията им.  

Към момента те продължават да бъдат една от водещите причини за заболяемост и всяка година отнемат живота на над 18 милиона души. Затова е важно хората да познават рисковите фактори за развитие на тези заболявания и контролирайки ги, да се предпазват.

Онези от тях, върху които можем да въздействаме, са: високият холестерол, наднорменото тегло и слабата физическа активност, вредните навици като тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и преяждане, психоемоционалният стрес, високото кръвно налягане и захарният диабет.

Въпреки че фактори като фамилната обремененост, пола и напредналата възраст са необратими, можем да им влияем, като ограничим останалите причини и се придържаме към принципите на здравословен начин на живот. Заедно с ранната диагностика и намаляването на инвалидизацията сред вече засегнатите пациенти това са най-ефективните методи за профилактика на сърдечносъдовите заболявания.

Най-разпространените болести и състояния, засягащи сърцето, са: ангина пекторис, или гръдна жаба; аритмия, или неправилен сърдечен ритъм; вродено сърдечно заболяване; исхемична болест на сърцето; коронарна артериална болест, причинена от атеросклероза; сърдечен удар, или внезапно блокиране на кръвообращението и снабдяването с кислород в сърцето; сърдечна недостатъчност; разширена кардиомиопатия; хипертрофична кардиомиопатия; митрална регургитация; белодробна стеноза; аортна стеноза; предсърдно мъждене; ревматично сърдечно заболяване; лъчева сърдечна болест; възпалителни заболявания – ендокардит, миокардит, перикардит и др.

Интересни факти за „мотора“ на човешката машина

– Човешкото сърце тежи при мъжете 280-340 г, а при жените – 230-280 г. Първата открита сърдечна операция е направена през 1893 г. от д-р Даниел Уилямс в Чикаго. Пионерът е от афроамерикански произход, има кръв от Африка, Ирландия и Шотландия. Първият пациент живее още 20 години. 

– Десният бял дроб на човека е по-голям от левия. Това се дължи на разположението на сърцето.  

– За един живот сърцето изпомпва близо  1,5 милиона бъчви кръв – достатъчно да се напълнят 200 жп цистерни. 

– Болшинството от инфарктите се случват между 8 и 9 часа сутринта. 

– Всеки ден в света умират 2700 души от сърдечни заболявания. Най-много сърдечни удари в годината има на Коледа. Следват Нова година и денят след Коледа. Понеделник е денят с най-много инфаркти. 

– Сърцето на възрастен човек бие 72 пъти в минута; 100 000 пъти на ден; 3  600 000 пъти в година; и 2,5 милиарда пъти през целия живот. 

– Кръвоносните съдове в тялото имат обща дължина около 100 000 км. 

– Кран на чешма трябва да бъде отворен непрекъснато поне за 45 години, за да бъде еквивалентно количеството на водата, изтичащо през него, на количеството кръв, което сърцето изпомпва за един човешки живот. 

– Количеството кръв, изпомпвано от сърцето, може да варира широко – от 5 до 30 литра на минута. Всеки ден сърцето генерира достатъчно енергия да движи камион в продължение на около 30 км. А за целия живот генерираната енергия е достатъчна за отиване до луната и обратно. 

– Тъй като сърцето има способност да създава собствен електрически импулс, то може да продължи да бие дори и извън тялото, докато получава достатъчно кислород.

– Сърцето изпомпва кръв почти до всичките 75 трилиона клетки в тялото. Само роговицата не получава кръв. Пет процента снабдяват сърцето, 15-20% отиват към мозъка и централната нервна система, и 22% отиват към бъбреците. 

– Сърцето извършва повече физическа работа от който и да е мускул в тялото за целия живот. Мощността на сърцето варира от 1 до 5 вата. Докато квадрицепсът (най-големият мускул на бедрото) може да произведе 100 вата за няколко минути, мощност от един ват в продължение на 80 години се равнява на 2,5 гигаджаула.  

– Сърцето на жената обикновено бие по-бързо от това на мъжа. Средната сърдечна честота при мъжете е около 70 удара в минута, докато при жените е около 78/мин.  

– Сърцето започва да бие от четвъртата седмица след зачеването и не спира до смъртта. 

– Сърцето изпомпва оксигенираната кръв към аортата (най-голямата артерия) за около 1,6 км/ч. Когато достигне до капилярите, тя се движи с около 109 см/ч. 

– Продължителното безсъние може да доведе до прескачания на сърцето, наречени екстрасистоли.

– Кокаинът уврежда електрическата активност на сърцето и причинява спазъм на артериите, което може да доведе до инфаркт или инсулт дори и при здрави хора. 

– Гален, известен хирург на римските гладиатори, демонстрира, че кръв, а не въздух (според Хипократ), изпълва артериите. Той обаче смятал, че сърцето работи като нискотемпературна печка, която задържа кръвта топла, и че кръвта се процежда от едната страна на сърцето към другата през малки отворчета в сърцето.  

– През 1929 г. немският хирург Вернер Форсман (1904-1979) изследвал отвътре своето собствено сърце, като въвел катетър във вената на ръката си и го придвижил на 50 см и вътре в сърцето. Така той поставил началото на сърдечната катетризация, сега често използвана техника в кардиологията. 

– На 3 декември 1967 г. д-р  Кристиян Барнад (1922-2001) от Южна Африка пръв трансплантира човешко сърце в тялото на Луис Вашански. Въпреки че приемникът живее само 18 дни, това се счита за първата успешна сърдечна трансплантация. 

– Френският лекар Рене Лаенек  (1781-1826) измисля стетоскопа, когато решил, че е неуместно да долепи ухото си до гръдния кош на своя пациентка.  

– Лекарят Еразистрат от Хиос (304-250 г. пр.н.е.) бил първият, който открил, че сърцето работи като естествена помпа. 

– В миналото се счита, че сърцето непрекъснато произвежда кръв. Едва Уилям Харви (1578-1657) открива кръвоносната система през 1616 г. и доказва, че в тялото има определено количество кръв и то циркулира в една посока. 

– Хванете топка за тенис и я стиснете здраво – ето толкова силно работи биещото сърце, за да изпомпва кръвта.