МКТФ „Пиеро“: „Приказка за смъртта“

Спектакълът „Born Ghost” на Coppelia Theatre в ко-продукция с ERT – Emilia Romagna Teаtro, беше част от конкурсната програма през втория ден на Международния куклено – театрален фестивал за възрастни „Пиеро“.  Зрителите имаха възможност да се запознаят с легендата за призрака на Азурина с изпълнението на Мариасоле Бурса, което обгърна сцената на операта в Стара Загора с мистика и магия.

Легендата разказва за едно момиче, което се ражда различно от всички. Бяло като сняг с дълги бели коси и очи, които карат всички граждани на малката провинция Римини да се страхуват от него. Изпълнени с любов и притеснение, родителите заключват детето си в замък, за да го предпазят от опасностите, които предлага светът, в който живее, за да го предпазят от злобата и отмъстителните хора, които биха поискали да се отърват от него. Годините минават, а красивата девойка живее живота си като затворник, като истински призрак без право на глас  и мечтае за всичко онова, което се намира зад тухлените стени на кулата, в която прекарва дните си в агония и мечти за един по-различен свят.

Актрисата Мариасоле Бурса демонстрира майсторството, на което са способни кукловодите и с минималистични, ефирни, почти призрачни бели кукли, разказа една зловеща и поетична приказка за съдбата на онези хора, които биват отхвърлени, защото не се вписват в един определен и приет стереотип в обществото.

Мултимедийните картини на Козимо Миорели изглеждаха истински внушително и създаваха впечатляващ контраст с нежните кукли, които сякаш абсолютно безтегловно се рееха пред очите на публиката. Мащабната сцена на операта се превърна в пространство, изпълнено с лирика, докато легендата за призрачното момиче галеше ушите на своята публика. Музиката и прожекциите на различните картини подчертаваха силата на историята, която до известен степен е все още актуална и днес, когато битката с предразсъдъците ни все още не е спряла.

Лора Вангелова