МКТФ „Пиеро“:“Любовта винаги побеждава“

За пореден път тази година на Международния куклено-театрален фестивал „ПИЕРО“ на сцената беше доказана силата на любовта. Спектакълът „Вирджиния Улф“ под режисурата на Джинтаре Радвилавичиуте представи на гостите на фестивала историята на две сестри, „болестта“ на едната и сестринската любов, която успява да пребори и най-тежките моменти и състояния, в които е способен да изпадне човек.

Интерпретацията на детската книга от Кио Маклиър и Изабел Арсено не използва реч, но тя и не е необходима. Симбиозата между внушението, което носят куклите, кукловоденето, актьорската игра, визуалния образ и музикалното оформление успяват да предадат енергията и емоциите на персонажите до такава степен, че думите се оказват излишни.

На сцената на Културен център – Стара Загора депресията на Вирджиния прие формата на вълк, който от малка кукла за пръсти се превърна във вълк с размерите на голям човек, воден от двама актьори. Сиви нишки, оформящи главата и тялото на звяра, създадоха невероятни ефекти при движение и усещане за жизненост. Тази стихия, на която публиката стана свидетел, не се подчини на никого, освен на Ванеса, която с чистата си любов измъкна затворената във вълча кожа и тъга своя сестра.

Полският спектакъл носи колкото приказни мотиви, толкова и сериозни теми от ежедневието на модерния човек. Проблемът за менталното здраве и борбата с този тип болести става все по-разпространен и тежък в динамичното време, в което живеем, и постановката успешно успява емоционално да улови и предаде това на своите зрители.

Наталия Вълкова