МКТФ „Пиеро“:“Метаморфози“- смела стъпка напред в развитието на кукления театър в Сърбия

 

На сцената на Държавна опера – Стара Загора, малко след 19:00 ч. започна и последният спектакъл от третия ден на програмата на Международния куклено-театрален фестивал „Пиеро“. Зрителите търпеливо изчакваха своя ред, за да заемат  местата си, този път не в салона, а отпред на сцената.

Продължителността на представлението беше не повече от час, но пък наситен съдържателно. Чрез разказ без много думи, но с най-различни средства на кукления театър, авторският проект на Саша Латинович представи мита за Медея и Язон. Този мит ни разказва история за голямата любов между двама души, която поради човешка слабост се обръща в ужасяваща омраза, оставяйки пустош след себе си. Пиесата не изобразява всички събития от мита. Използвани са стихове за агронавтите (Пътешествието на агронавта Аполоний от Родос) и редове от трагедията на Еврипид „Медея“. Въпреки краткото времетраене, още от самото начало на спектакъла, като че ли не беше зададен правилен ритъм на сценичните действията. Разказът вървеше бавно, дори неразбираемо. На моменти несигурните сцени създават усещане за протяжност и разсейват вниманието от сюжета на мита.

Спектакълът „Метаморфози“ на Младежки театър, Нови Сад, Сърбия, за съжаление, не успя да ме впечатли с нещо невиждано, нито изпъкна с особени режисьорски решения. Това, което го подхрани е енергията на актьорите. Забелязах  пълнокръвно и единно присъствие от тяхна страна. Макар и колеблив, този спектакъл е смела стъпка напред в развитието на кукления театър в Сърбия, тъй като доскоро много от артистите са били самоуки, а образование по куклен театър не е имало.

Жаклин Добрева