МКТФ „Пиеро“:“Изход“ е спектакъл – пътешествие за сетивата

През четвъртия ден на Международния куклено – театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ публиката имаше възможност да се докосне до неповторимата емоция, която донесоха Fekete Seretlek & Studio Damuza  от Прага, Чехия.

„Изход“ е спектакъл пътешествие за сетивата. Още с влизането си в салона на операта в Стара Загора бяхме въвлечени в сюжет, който тепърва ще се разгръща пред очите ни. Зрителите са посрещнати на вратата от актьор, който моли всички да оставят на една масичка своите запалки или кутийки с кибрит. Седалките за публиката са разположени на сцената, а пред тях има и наредени възглавнички, които успяха да създадат още по-силно една интимна и непринудена атмосфера.

Действието на този разказ от фолклорно – електронна музика се развива по време на полет. „Пътниците“ или в конкретния случай – зрителите, са готови за излитане, но на сцената не виждаме театрални декори. Виждаме артисти, които вече гонят своите акции и актьорски задачи. Всеки обиграва различен предмет – свещник, кукла, цветя, детски играчки и метроном, които носят собствена музикална функция и така постепенно се създава звукова картина. Най-ярко се откроява повторението на фразата „ In a thousand years people will fly”. Музикалните инструменти, които са разположени в пространството – виолончело, акордеон, тромпет, контрабас, цигулка и синтезатор, един по един се включват, като допълват и гласовете на артистите.

„Добре дошли на борда! Моля проверете вашия най-близък изход!“

И така след тези думи, потеглихме към един необикновен свят, изпълнен с музика, екстаз и различни мотиви от приказките на Ханс Кристиан Андерсен. Разказът се провежда без почти никакви думи, но определени изречения се повтарят като лайтмотив от музикална партитура и поставят акценти в действието.

Актьорите преплетоха кабаре, куклен театър, театър на сенките, фолклор и електронна музика в една експлозия от различни техники и емоции, които заляха всеки един зрител. Въпреки липсата на един основен текст и разказ, езикът на представлението лесно намери своя път към нас, а музиката трептеше в унисон с всеки от присъстващите.

Спектакълът „Изход“ виртуозно насочваше своите пътници през цялото време, като откри пред тях едни от най-вълнуващите дестинации на духа.

Лора Вангелова