МКТФ „Пиеро“:“Животът и чувствата на един робот“

През втория ден от Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „ПИЕРО“ имахме удоволствието да гледаме колаборацията на испанеца Давид Зуазола и Unia Teatr Niemożliwy, Полша. Спектакълът, носещ заглавие „Робот“, се изигра на сцената на НЧ „Климент Охридски“, където публиката беше поставена на около метър разстояние от изпълнението. Изключително интимната обстановка и атмосфера предразположиха към по-силно въздействие и докосване на сетивата на зрителите.

Макет на малко градче с къщи, блокове, бар, съд, затвор – но не какъв да е затвор, а затвор за роботи. Това виждаме при заемането на местата си на сцената. Щом лампичката над някоя от сградите светне, се пренасяме в уголемена версия на пространството, където започва да се случва магията на куклите.

Сценографията и куклите, изработени от рециклирани материали, предизвикват любопитство с разнообразието и уникалността на всеки един от елементите си. Възхитително е майсторството, което демонстрира единственият кукловод на сцената, който не само води по няколко кукли едновременно, но също управлява осветлението и се грижи за димните и звукови ефекти.

Давид Зуазола и заобикалящите го кукли изграждат бъдещ фикционален свят, в който хора и роботи съжителстват, докато в един момент роботите не стават неудобни за правителството и не започва тяхното унищожаване. Основното действие в сценичния разказ се развива около приятелството между Робот и Клара – момиченце в инвалидна количка, които комуникират само чрез музика. Освен трогателната история за страданията и препятствията, които срещат двамата приятели през годините, фокус е поставен върху сериозни теми като манипулацията от страна на властта чрез политика, медии и религия, като отричането на различните, като способността на човека да открива капчица надежда дори в най-зловещите моменти.

Наталия Вълкова