Международен фестивал на военните оркестри във Велико Търново

Духовият оркестър на Кралските военновъздушни сили на Кралство Белгия, базиран в Брюксел и Представителният военен оркестър на Сухопътните войски на Република Франция в Лил ще свирят във Велико Търново през септември. Шестнадесетото издание на Международния фестивал на военните оркестри ще ги събере на една сцена с Гвардейския представителен духов оркестър – София и с Фестивалния военен оркестър „Маестро Николай Косев”, който е съставен от формациите на Националния военен университет – Велико Търново и на Втора тунджанска механизирана бригада – Стара Загора.

Единственият форум у нас, посветен на военната музика, се провежда в дните около Празника на Независимостта – 20-22 септември, в духовната и историческа столица на България. Неслучайно негов домакин е градът, в който е засвирил първият духов оркестър през 1879 г. при избора на княз Александър Батенберг.

В празничния 22 септември военните духови оркестри ще се включат в шествието, което тръгва от Царевец. Музикантите ще зарадват великотърновци с дефилета и общи изпълнения под диригентството на маестро Цветомир Василев и с индивидуални шоу програми. Гостите от Франция и Белгия ще изнесат и самостоятелни концерти в СУ „Емилиян Станев” и в НВУ.

В рамките на фестивала ще бъде връчена и почетната статуетка на името на маестро Николай Косев и Валери Вълев, учредители на фондация „Международен фестивал на военните оркестри“.

Фондация „Международен фестивал на военните духови оркестри“, Националният военен университет „Васил Левски“ и Община Велико Търново са съорганизатори на фестивала, който се провежда под егидата на министъра на отбраната.