Концерт на Детски симфоничен оркестър ще бъде венец в Богородичните празници в Шипка

На 15 август 2023 г., навръх Успението на Света Богородица , на централния площад в град Шипка, ще се състои безплатен класически концерт, изпълнен от Детски симфоничен оркестър под диригентската палка на Максим Ешкиназе.

Програмата съдържа Увертюра „Кориолан“ оп. 62 от Лудвиг ван Бетовен; Концерт за цигулка и оркестър от Ф. Менделсон в ми минор, солист е световно признатият цигулар Светлин Русев; Симфония №8 от Лудвиг ван Бетовен . Началото е в 20:00 ч.

Допуснатите в оркестъра след проведен конкурс са 33 ученици от 8-ми до 12-ти клас от страната и чужбина. Те изучават в музикални училища обой, кларинет, фагот, валдхорна, тромпет и тимпани, цигулка, виола, виолончело и контрабас.

Концертът е финал на третата Музикална академия, която се провежда от 8 до 17 август в град Шипка. Младите музиканти имат възможност да се докоснат до оркестровото изкуство с диригент Максим Ешкиназе. Не по-малък шанс е да свирят заедно със Светлин Русев. Лауреатите получават ценни съвети от опитните музиканти и преподаватели Костадин Красимиров от Софийска филхармония (валдхорна) , Константина Тодорова от Варненска пера (фагот) и Станислава Стойкова от Staatskapelle Berlin (виола).

Изключителното за България събитие е организирано и финансирано от Академия „Роза“.

Aкадемия Роза е основана през 2021 г. по идея и инициатива на Пламен Николов. Toй е генерален директор на Есетере България (дестилерия за етерични масла на dōTERRA в град Добрич) и Terra Roza (розоварна в подножието на град Шипка). Желанието му е да превърне това събитие в ежегодна сцена за изява на млади хора, посветили таланта си на класическата музика. Притегателната енергия на град Шипка и магнетичната лятна атмосфера под открито небе са прекрасни декори за сцена, от която талантливите музиканти ще могат да докоснат сърцата на всички любители на класическата музика.

Пламен Николов е роден в град Варна на 21 Април 1971 година.

Завършва Немската гимназия в морския град. От 1992 до 2006 учи икономика, живее и работи във Виена, Австрия. През студентските години прекарани в европейската столица се затвърждава и нестихващата му страст към класическата музика. Пламен вярва, че в България има много талантливи млади хора, които жадуват за възможности и музикални сценични изяви. Мечтата му е да възроди меценатството и затова решава да основе Академия Роза, в град Шипка, където го довежда работата му като генерален директор на розоварната в района – Тера Роза.
На 15 август 2020 година, Пламен прави подарък за празника на града, а именно класически концерт под открито небе с участието на музиканти и певци от Варненската опера. Реверберацията от събитието продължава и до днес. Местните жители са толкова въодушевени и трогнати, че тяхната признателност кара Пламен да се замисли и насочи усилията си върху това, град Шипка да стане ежегодна сцена за изява на класически музиканти от България и да даде възможност на жителите в малките населени места да се докоснат до красотата на класическата музика на живо.

Същата концертна програма ще бъде изпълнена на 16 август в парк „Розариум“- Казанлък от 20:00 ч. с вход свободен.

Третият концерт ще бъде в град Пловдив, в Епископската базилика на Филипопол. Началото е 17:00 ч. Вход свободен.

Вярваме, че музиката е красота, която обогатява битието на всяко живо същество.
Вярваме, че музикалното образование от най-ранна възраст по най-естествен начин формира здрава и духовна личност.
Вярваме, че всеки човек, докоснал се до красива музика, тръгва уверен по пътя към душевно равновесие, тъй необходимо в днешния тревожен свят.
Вярваме в силата на съпреживяното изкуство по пътя към удоволствието от живота.
Вярваме в творчеството и в насърчаването на изявата му при децата като инструмент за постигане на онзи осъзнат индивидуализъм, от когото очакваме „да спаси света“.

Вярваме, че ще намерим много приятели по този наш път. Че каузата ни да дадем възможност за творческа изява на децата, но и да дарим на публиката от малките населени места възможност да се наслади на красива и непреходна музика, е достойна да бъде споделена от възможно най-много последователи.

Каним ви да ни последвате в това пътуване.
Бихме се радвали на подкрепата ви – както материална, така и емоционална и мотивираща.
Всяко дарение е ценно за нас и ако решите вашето да бъде парично, имате възможност да го направите по сметката ни:

Уникредит Булбанк
IBAN: BG87UNCR70001524768276
Фондация „Академия Роза“
9000 Варна, България

Ще се радваме да ни пишете, или да ни се обадите с информация за решението си, за да се запознаем и да изразим благодарността си.

Екипът на Фондация „Академия Роза“