Стига толкова! – Кметът на Стара Загора зове градът да въстане срещу насилието заради обезобразеното момиче

Живко Тодоров:“Призовавам всички старозагорци в понеделник -31 юли 2023 г. в 18:00 ч. да изразим подкрепата си срещу насилието и агресията!“

„Крайно време е като общество да се противопоставим на насилието и агресията, които ни заобикалят. Липса на възпитание, култура, морал, криворазбран национализъм! Стига толкова!“

С тези думи кметът на Стара Загора Живко Тодоров призова жителите на града да изразят позицията си срещу насилието в понеделник. Повод за острата му реакция стана случаят с обезобразеното с макетно ножче момиче. В профила си във фейсбук Тодоров написа: „Пълна подкрепа за пострадалото момиче“.

Крайно време е като общество да се противопоставим на насилието и агресията, които ни заобикалят. Липса на възпитание, култура, морал, криворазбран национализъм! Стига толкова! Като граждани трябва да покажем, че между нас няма място за подобни прояви! Призовавам всички старозагорци в понеделник, в 18:00 ч. да изразим своята позиция“, добави Тодоров.

От Апелативната прокуратура – Пловдив съобщиха, че на 27 юни в Районната прокуратура в Стара Загора е постъпило уведомление от Областната дирекция на МВР – Стара Загора за започнато досъдебно производство за нанасяне на средна телесна повреда на 18-годишно момиче.

„По случая веднага е започнало разследване под ръководството на наблюдаващ прокурор от Районна прокуратура – Стара Загора и разследващ орган от Първо районно управление на МВР – Стара Загора. Проведени са първоначални действия по разследването – оглед на местопроизшествие, претърсване и изземване, и освидетелстване на пострадалата“, обявиха от прокуратурата. Ден по-късно на извършителя на деянието – 26-годишен мъж с инициали Г. Г., е било предявено постановление от Районната прокуратура в Стара Загора за привличането му в качеството на обвиняем.

Районна прокуратура – Стара Загора предяви обвинение и постанови задържане за срок до 72 часа спрямо Г.Г., на 26 г., за това, че в периода от 24.06.2023 г. до 25.06.2023 г., в гр. Стара Загора, в условията на продължавано престъпление, се заканил с убийство на 18-годишната Д.М., като това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му. На два пъти той изпратил текстови съобщения за закана с убийство чрез интернет приложение. Престъплението е квалифицирано по чл. 144, ал.3, вр.ал. 1 вр. чл. 26 от НК, уточняват от пресцентъра на прокуратурата. Разпитани са свидетели и са събрани писмени доказателства. Наблюдаващият прокурор е постановил и мярка „забрана на лицето да напуска територията на България“ След укриване на Г.Г., той е бил задържан от полицейски служители от ОД на МВР – Стара Загора на 30 юли 2023 г., около 7,30 ч., на входа на гр. Стара Загора, пътувал е в автомобил. Г.Г. е осъждан за нанасяне на телесна повреда по хулигански подбуди. С постановление на наблюдаващия прокурор Г.Г. е задържан за срок до 72 часа, след предявяване на обвинение. Предстои Районна прокуратура – Стара Загора да внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Г.Г.

За 14:30 часа днес е насрочен брифинг на полиция и прокуратура във връзка със случая.