ПОВОДИ ЗА ГОРДОСТ

„Първият университет в света е създаден от българи богомили през 1119 година.

Знакът @, символ на века на Интернет, е открит в български ръкопис от 1345 година,

(14-ти) век.

Нека и без празник и годишнина да се поклоним на българите, които разнасят Знанието по света, облагородяват и просвещават народите!

По времето на княз Борис и цар Симеон, 9-ти и 10-ти век, духовният център на света е България. Тук работят двете просветни средища, Велики Преслав и Охридската школа. Това са първите университети в света, известни,като книжовни школи с обучаване на българи на четмо и писмо. Боян Мага, най-малкият син на царя приживе разпределя, кои богомили,къде по света да разнасят Знанието.

През 1119 година българи създават в Болоня първия университет в света, на мястото на къщата на Булгаро де Булгарис, наречен Златоуст, начетен юрист и преподавател. Площадът пред къщата му се нарича и до днес-

ПЛОЩАД НА БЪЛГАРИНА”.

На нейно място е основан „Университато Булгаро”. Там могат да се видят фамилните гербове на АЛЦЕУС БУЛГАРИНИ и на АСКАНИУС БУЛГАРИНО от Сиена.

В пълна независимост от черквата, там се учат 10 000 студенти от цяла Европа.

За сравнение в Кембридж , основан следващия век, учат 5000. Магнетизмът на „Университато Булгаро” привлича мастити представители на европейската култура, като Томас Бекет, Данте Алигери, Еразъм Ротердамски, Николай Коперник… Университетският параклис и до днес се нарича „Санта Мария дел Булгари”.

Най-старото запазено изображение на световно познатия знак @ е от средата на XIV век и е български. Знакът @ е символ на века на Интернет, той е ключов за електронната поща и за общуването в социалните мрежи. До скоро никой не знаеше реално откъде идва той, пише Клеър Бейтс в началото на своето проучване. Най-ранното открито досега споменаване на @ е религиозно. Той се явява през 1345 година в български превод. Пазен днес във Ватиканската апостолическа библиотека, ръкописът показва символа @ на мястото на А в думата Амин. Амин е българска дума, ползвана хилядолетия преди Новата ера от дедите ни и означава: записано в небесните чертози.“

Откъс от книгата,

„СИЛАТА НА БЪЛГАРИТЕ“

Източник:Интернет