Tenevo Vineyards е най-доброто червено вино на Concours Mondial de Bruxelles 2023

Tenevo Vineyards е най-доброто червено вино на Concours Mondial de Bruxelles 2023

23 май 2023

Преди няколко дни в Пореч, Хърватия, завърши тридесетото издание на Concours Mondial de Bruxelles, което донесе огромна радост и гордост за България с първото в историята на конкурса най-високо оценено червено вино (Red Wine Revalation). Това ще рече, че именно то е червеното вино, получило най-високата оценка сред всички дегустирани вина от цял свят!

Припомняме, че същото вино от предишната реколта 2016 беше поставено под Номер 5 в миналогодишната ни класация DiVino Top 50 за 2021.

Сред 4 836 червени вината от цял свят българското Vineyards Selection Tenevo 2017 на Villa Yambol, бленд от мерло, каберне фран и пти вердо, се нареди на първо място с най-голям брой точки и спечели престижната титла International Revelation Red Wine 2023.

Общо 73 български вина взеха участие в тазгодишия конкурс, от които 27 получиха медали. Това постижение представлява впечатляващ процент на успех от почти 37%, надминавайки средния успех в състезанието от 25-28% и подчертава изключителното качество на българските вина!

Сред спечелените от българските вина медали, най-престижното отличие бе Голямото злато. Това престижно признание се връчва само на 1% от вината в Concours Mondial de Bruxelles, подчертавайки изключителното майсторство и изящество на медалистите. Освен 13 златни и 11 сребърни медала, България бе отличена с три Големи златни медала, утвърждавайки се като производител на вина, които се равняват на най-добрите в света.

Тазгодишното събитие постави вината от Истрия твърдо на световната винена карта. Съдиите успяха да открият красотата и разнообразието на природните обекти в региона, както и многобройните му културни забележителности и гурме храни.

След обявяването на резултатите от конкурса България и Мексико станаха носители на две големи международни отличия – едното за червено, а другото за бяло вино.

От 12 до 14 май най-престижният конкурс в света събра експерти от международната винарска индустрия, които оценяваха над 7500 бели и червени вина от близо 50 страни от цял свят. Носителите на награди обхващат петте континента, като сред тях са не само страни-производители с дългогодишна история, но и по-изненадващи държави като Индия – спечелила първия медал в историята си, както и Казахстан и Албания.

Поглед към тенденциите

При основните региони-производители най-силно представен и най-награждаван в конкурса е Бордо с 256 вина, отличени с медали. Иберийският полуостров също отбеляза впечатляващи резултати през 2023 г. Португалия постигна средно за страната 37,5% от наградените вина. В Испания Арагон излезе напред в шоуто с 42% от наградените вина. В Италия Тоскана се превърна в най-награждавания регион в страната с над 80 вина, спечелили медали.

Биовина и вина с дъб

Трофеят Sylvain, който се присъжда ежегодно на вино в дъб беше спечелен от калифорнийското Earthquake Zinfandel, произведено от Майкъл Дейвид в Лоди. Органичното вино с най-висок резултат идва от Испания – Palmeri Navalta на винарска изба Palmeri Sicilia в Арагон.

Всички вина бяха оценени на сляпо от жури от експерти от 45 националности. По-малко от 30 % от участващите вина бяха отличени с награди.

Ето и останалите наградени https://divino.bg/Concours-Mondial-de-Bruxelles-2023-priklyuchi-s-golyam-uspeh-za-balgarskoto-vino