Старозагорско участие в инициативата „Ало, Космос!Говори България“

Покана за представяне на инициативата„Ало Космос! Говори България!“ 

в Стара Загора и на старозагорското участие в нея– 6 юни от 14 ч. в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“

На 6 юни (вторник) от 14 ч. в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще представи Младежки научен фест„Ало Космос! Говори България!“ и старозагорското участие в него.

 На срещата ще присъства д-р Соломон Паси,президент на Атлантическия клуб в България, организатор на инициативата, доц. Алексей Стоев, директор на старозагорския филиал на Института за космически изследвания и технологии към БАН. Поканени са представители на институции, образование, бизнес и граждански сектор.

Събитието се провежда в рамките на ZARA TECH SPRING – първият по рода си голям технологичен фестивал в Стара Загора.

 Третото издание на научния младежки фест„Ало Космос! Говори България!“ ще се проведе на 29 юни в София Тех Парк.

Тази година водещи теми ще бъдат Космос, Вселена, черни дупки, телепортация и квантово криптиране, пътешествие във времето. Първите две издания на „Ало, Космос!“ са били физически посетени от над 3 000 души, а общата им ефирна и електронна аудитория е надхвърлила 22 милиона високо образовани и ангажирани професионалисти от цял свят. Основната цел на събитието е да се мотивират младите хора да гледат към звездите, да мислят и мечтаят.

Стара Загора ще се включи активно в тазгодишното събитие. На старозагорския представителен павилион ще бъде експониран реставрираният по идея на Граждански клуб ЛИПА спътник „Интеркосмос България 1300“, изведен в орбита през 1981 г. Ще се видят уредите, летели в него и резултатите от проведените научни изследвания с тях. На павилиона ще бъдат представени и старозагорски индустрии с космическо приложение, в т.ч. IT технологии. Ще бъде организирана и космическа работилница.

За учениците от Стара Загора с интереси в областта ще бъде организиран безплатен транспорт до София за деня на фестивала.

На старозагорската среща ще бъде представена идеята за организиране на постоянна експозиция в Космическа обсерватория Стара Загора.

Каним всички граждани и гости на Стара Загора с интерес към темата, независимо от възрастта им, да присъстват на срещата.  Входът е свободен.

 6 юни 2023г. (вторник)

14 часа