Препълнена зала откри десетото издание на кинофеста „Златната липа“ 2023

Десетият кинофестивал за ново европейско кино „Златната липа“ беше официално открит вечерта на 27 май 2023 г. с красива церемония в сградата на Старозагорската опера. Стотици старозагорци дойдоха пред западния вход на операта, за да аплодират своите любимци от екрана. Тук бяха Васил Банов, Мария Статулова, Катето Евро, Антон Радичев, Йоана Буковска- Давидова, Гергана Стоянова, Христофор Недков и актьорът с най-сините очи – Любен Чаталов, който по-късно на сцената получи специалната награда на фестивала – „Златна липа“ за цялостен принос в киното. Те бяха приветствани от директора на фестивала Магдалена Ралчева. Тук бяха и зам.кметовете на Стара Загора – Милена Желева, Красимира Чахова, Надежда Чакърова, както и омбудсмана Иванка Сотирова, която като зам.-кмет оказваше голяма подкрепа за фестивала през изминалите вече 11 години.

Военният духов оркестър обяви началото на фестивала с празнично шествие под палката на капитан Цветомир Василев и мажоретен състав при Центъра за подкрепа на личностно развитие.

Официалните гости и публиката преминаха по червения килим. Тържествен водосвет за събитието беше отслужен от Негово преподобие архимандрит Богослов, протосингел на Старозагорска митрополия и свещеници на старозагорските храмове.

Водещ на събитието беше актьорът Севар Иванов, който покани на сцената директора на фестивала Магдалена Ралчева и зам.-кметът по култура, туризъм и младежки дейности Милена Желева.

За мен е изключителна чест и удоволствие за десети път да открия Международния филмов фестивал „Златната липа“ в тази емблематична сграда заедно с Вас – многобройните приятели на киното“, каза Магдалена Ралчева – „Мога да кажа че след всички тези години виждам тук искрени приятели, признание, споделени емоции и един път, който извървяхме заедно с вас. „Златната липа“ се утвърди с подкрепата на Община Стара Загора и на Националния филмов център, но най-вече на публиката, която оцени нашите усилия да създадем един различен и стойностен кинофорум. В празничната ни селекция тази година Вие ще видите 48 филма от 19 европейски страни. Сред тях ще се насладите и на любимите си български игрални, документални и анимационни филми, които ще бъдат представени от своите автори. Изказвам своята признателност на кмета на града Живко Тодоров и на неговия заместник Милена Желева за изключителната подкрепа, за достойното домакинство и затова, че утвърдиха тази културна традиция не само в България, но и в Европа.“

Сред нас са плеяда от известни български актьори, благодаря Ви, че сте сред нас“, каза в приветствието си зам.-кметът Милена Желева. – „Когато през 2013 година се зароди идеята за този кинофестивал, имаше много скептицизъм. Много хора ни питаха защо го правите, какво искате да покажете в Стара Загора? Искаме да показваме ново, интересно, европейско кино – беше нашият отговор. Тези изминали вече 11 години са доказателство, че тогава сме взели правилно решение. Благодаря на Магдалена Ралчева и на нейния страхотен екип за прекрасния фестивал“.

На сцената излязоха и членовете на международното жури на фестивала, председателствано от кинодокументалиста Адела Пеева.

Благодаря Ви, Стара Загора, за пълната зала, с която ни посрещате. За един кинотворец няма по-хубава гледка от пълна зала!“, възкликна Адела Пеева и получи силните аплодисменти на публиката. „Аз съм много щастлива и горда, че съм поканена да бъда председател на жури в Стара Загора и то на десети международен фестивал. Едва чакам да се вдигне завесата, за да гледаме заедно с Вас кино. Защото няма нищо по-хубаво от колективното преживяване на киното“.

Програмата продължи с изпълнения на квартет тромбони „Августа Траяна“ от Държавна опера Стара Загора и  и квинтет „Траяна глас“ от Център за подкрепа на личностното развитие Стара Загора.

След музикалната програма беше прожектиран кратък филм с откъси от най-запомнящите се роли на Любен Чаталов. Той беше посрещнат с аплодисменти на сцената, за да получи статуетката „Златна липа“ от ръцете на Магдалена Ралчева и поздравителен адрес от Милена Желева.

„Уважаеми г-н Чаталов, скъпи Любене, тези откъси от филми, които видяхме са незначителна част от твоята пребогата кинография. Направих ги само, за да припомня на всички нас колко дълъг и пълноцветен е твоят творчески път. А той тепърва трябва да продължава с много нови и хубави роли.

Благодаря за приятелството към фестивала от самото начало Наградата е признание и на публиката към тебе, към твоя талант и професионализъм и най-вече отдаденост към българското кино“- каза Маги Ралчева.

„В началото, когато дори не исках да ставам актьор, какъвто и да било, наблюдавах онзи кръг от хора, от които се учех. Не познавах повечето от тях, – сподели Чаталов.- След това ме приеха в театралното училище и кръгът ми се стесни, станах по-близък с тях някак си. След това, кръгът съвсем се стесни. До мене останаха най-стойностните хора. За съжаление, част от тях вече ги няма. Мене ме оставете, но моля да ръкопляскаме за всички артисти, които се раздаваха, за да се прави високо изкуство.

За мен „Златната липа“ е една от най-красивите и стойностни награди, които съм получавал“, благодари Любен Чаталов. Освен аплаузите и статуетката „Златната липа“ Чаталов получи още изненади – уикенд за двама с две нощувки, осигурена от Зонта клуб София, както и специална селекция от вина от спонсорите „Менада“.

Днес от 11:00 ч. Любен Чаталов ще даде пресконференция във фоайето на операта, а след това ще посади свое дръвче в Алеята на липите, където ще открие и звезда със своето име.

Фестивалът беше официално открит с филма на Мари Кройцер „Корсаж“, разказващ впечатляващата история на австрийската кралица, която всички в любов наричали Сиси.

Стоян Стратиев

Долап.бг