С пускане на керкенез на свобода „Посланиците на природата“ от ОУ „Кирил Христов“ отбелязаха Деня на Земята

България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята, започнало от 1990 г. В Международния организационен комитет за честването на Деня на Земята България е представена от Благовест Сендов. Той сформира Национален комитет за Деня на Земята. На призива за отбелязването на Деня на Земята се отзовават хиляди българи и денят се чества с разнообразни прояви, посветени на опазването на околната среда. На 22 април 1992 г. Президентът на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Декларацията е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г. Оттогава всяка година България участва в отбелязването на Деня на Земята и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата.

Тази година съвместно с РИОСВ- Стара Загора, СЦ „Зелени балкани“ и еко клуб „Посланици на природата“ към ОУ „Кирил Христов“ отбелязаха Денят на Земята с пускане на дивата птица от вида керкенез в природата.

През октомври 2022 година  на телефон 112 е постъпил сигнал на граждани на гр. Сливен, че е намерена дива птица със счупено крило. След намесата на експерти, птицата е транспортирана до Спасителен център „Зелени Балкани“ гр. Стара Загора. След дълго лечение, обгрижване и възстановяване керкенезът вече е готов да поеме по своя път в природата.

Д-р Руско Петров- оперативен управител на СЦ „Зелени балкани“, д-р Христина Клисурова – ветеринарен лекар и пиар на СЦ „Зелени балкани“, Петя Байкова- главен експерт в РИОСВ – Стара Загора, Екатерина Йовчева- ръководител еко клуб „Посланици на природата“ при ОУ „Кирил Христов“, Георги Димитров- педагогически съветник в ОУ „Кирил Христов“ Стара Загора, учениците от 6 клас, членуващи в еко клуб „Посланици на природата“ и към тях се включи и обществеността на Стара Загора всички заедно пуснаха на свобода вече здравата птица.

Учениците изрисуваха с г-жа Петя Баева къщички за птици, за да се грижат за здравите птици в природата, те да бъдат нахранени през зимата. Природозащитниците с радост разказаха на експертите какво знаят за Денят на Земята и споделиха колко важен ден е за бъдещето на планетата и човечеството. Децата споделиха, че в името на това са се отказали от консумацията на месо веднъж в седмицата. На финал събитието завърши с древната индийска поговорка „Ние не сме наследили ЗЕМЯТА от нашите предци, ние я вземаме назаем от нашите деца. ”

Екатерина Йовчева