За първи път лауреатите на „Песен от извора“ пяха с професионален оркестър

Тази вечер сцената на Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858“ Стара Загора учтиво покани Общинския духов оркестър. Под ръководството на новия си млад диригент Виктор Крумов  да се изяви като Биг бенд състав с обновен репертоар … Публиката беше от постоянното присъствие на събитията на читалището до любопитни почитатели на джаза, прочели афиша.

На 25-и април 2023 г.,часовникът удари 19:00 и прозвучаха първите джаз акорди на концерта с работно заглавие „Джи Пи Ес“. Виктор Крумов дирижираше Saint louis blues – песента, написана от William Christopher Handy (Бащата на блуса – Delta blues) през 1914 г. Това е една от първите популярни песни в този жанр, по-късно е изпълнена от Бени Гудман, Луис Армстронг, Беси Смит и Глен Милър. Последваха Rock around the clock – рок‘н‘рол от петдесетте, с най-известно изпълнение от Bill Haley and his comets (12 тактов блус), Whitney Houston – One moment in time – балада изпълнена от Хюстън през 1988…Оркестровото изпълнение набираше скорост и заливаше залата и пространствата извън нея с популярни парчета като Puttin on the Ritz – написана от Ървин Бърлин през 1929 г., а представена от Хари Ричман във филма Puttin on the Ritz 1930, първата песен във филм изпълнена от цветнокожи. Последва още Just a gigolo , която в своя съвременен вид е изпълнена дори от Луис Армстронг, Tiger rag – още един джаз стандарт записан през 1917г от Original Dixieland Jass Band…Разбира се в колодата от шлагери на джаза присъстваше и Sing sing sing , уловило ерата на биг бендовете и суинга!

Последваха още в програмата:

  • I feel goodJames Brown 1965

  • Baby it’s cold outside Франк Лесър

  • 10. My heart will go on

  • Candyman

За първи път джаз формация се колаборира с наградените изпълнители на фестивала „Песен от извора“. Разбира се, това е една продукция, рожба на професионалното търсене и приятелство между творците – диригента Виктор Крумов и Веселин Божков – ръководителят на Вокална студия „Розов свят“ и педагог на десетки талантливи изпълнители, прославили школата далече зад пределите на родината. Г-н Божков е създател на Националния фестивал за поп музика „Песен от извора“.

Момчетата и момичетата, които имаха безброй сценични изяви, тази вечер за пръв път пяха с професионален оркестър на сцена! Невероятната Ивет Атанасова изпълни I have nothing“. Изненадата на вечерта беше участието на младата саксофонистка Виктория Божкова, която поднесе на публиката брилянтното изпълнение на „Lily was here“ и „Harlem Nocturne .

Особено интересна беше Джулия Калева от Раднево със „ Somethings gotta hold on me“по кавър на Кристина Агилера.

И не може да останем безпристрастни към професионалното изпълнение “Candyman“ на Даниел, Гергана, Християна и Александра от квартет „Розов свят“.

Но финалът беше зашеметяващ с прекрасната Симона Динчева и рок песен „Creep“, написана от Radiohead – 1992, в аранжимент на Postmodern Jukebox.

Вълнуващо, интересно, забавно и много приятно…Един такъв опит навярно поставя началото на нещо ново с търсене, както в жанровото многообразие, така и в професионалното представяне на изпълнителите, които да заслужат още повече аплодисментите и авторитета на сцената. Време е да се преодолеят стереотипите на класически и познати форми и да се взаимодейства по този начин, по който тази вечер беше представено.

Разбира се има още дълъг път за развитие, има още върхове към които да се стремят и бендът и певците, и ръководителите, и организаторите, но това само подчертава колко е потребно и накъде е ориентирана посоката…А освен аплодисменти имаше и цветя от кмета на Стара Загора – г-н Живко Тодоров, представен от зам кмета г-жа Милена Желева, от началник отдел „Култура“ – Диана Атанасова. Разбира се и поздрави и цветя, поднесени от домакините акад. Васил Герлимов – председател на Н Ч „Св. Климент Охридски 1858“ .

За атмосферата тази вечер допринесе и позитивния тон и настроение на водещата Елена Мишинова.

Гери Михайлова