Хористите от ОУ „Кирил Христов“ изправиха публиката на крака в Клисура

С почетен юбилеен плакет и грамота от изява в Дните на възрожденската и патриотичната песен „Топчето пукна“ в Клисура се завърна на 22 април 2023 г. ученическият хор на старозагорското Основно училище „Кирил Христов“ с ръководител г-н Иван Поров, учител по музика. Престижното участие на талантливите хористи подкрепи с личното си присъствие на културния форум и директорът на учебното заведение Господин Балъкчиев.

Фестивалът в Клисура, който е посветен на Априлската епопея от 1876 г., чества 20 години от основаването си. Училищният хор на ОУ „Кирил Христов“ участва по традиция вече около 15 години в проявата, чиито организатори са Министерството на културата, Община Карлово, Кметство Клисура и НЧ „20 април 1876“ – гр. Клисура. Директорът на ОУ „Кирил Христов“ Господин Балъкчиев поздрави изпълнителите от училищния хор и техния ръководител г-н Поров за отличното представяне на патриотичната изява.

„Честването започва по традиция с възстановка на изстрела с черешовото топче на площад „20 април“ и обявяване началото на Априлското въстание в Клисура. Направи ми приятно впечатление, че тази година там имаше много млади хора, у които е пробудено родолюбивото чувство за историческа памет“, сподели още г-н Балъкчиев, подчертавайки добрата организация на събитието.

Ученическият хор на ОУ „Кирил Христов“ имаше честта да открие тържествената програма за деня със съвместно участие на сцената с хор „Тодор Мазаров“ от Павел баня. Двата хора изпълниха заедно изключително въздействащо няколко тематични песни – възрожденски и патриотични, с акомпанимент на пиано – Иван Поров, диригент – Полина Христова. Забележителната съвместна музикална изява остави трайни впечатления и емоции у 38-те хористи от вторите, четвъртите, петите, шестите и седмите класове на ОУ „Кирил Христов“, в това число и присъединилото се към тях дете от Музикалното училище. По думите на ръководителя на хора младите таланти с голям ентусиазъм представиха песните, които старателно бяха учили и подготвяли: „Боят настана“ – текст Иван Вазов, популярна мелодия; „Къде си, вярна ти, любов народна“ – текст и музика Добри Чинтулов; „Тих бял Дунав“ – текст Иван Вазов и популярна мелодия, както и популярната „Моя страна, моя България“. С последната песен изпълнителите поздравиха всички организатори, културни деятели и кметове от Клисура. Хористите изправиха публиката на крака, в залата се развяха знамена, зрителите пяха с участниците и бурно ги аплодираха. Последва въздействащо слово на г-н Поров, в което той в знак на признание към труда на домакините подчерта, че „доведените ученици на фестивала ще се върнат по-добри българи в Стара Загора“. „От дълги години нашите изпълнения са харесвани на тази сцена, за което благодарим. Ще бъде добре, ако всеки час по музика в българското училище започва с патриотична или възрожденска песен, както и тези песни да бъдат първите, които да запеем в компания, защото с тях подчертаваме нашата национална принадлежност“, заяви още г-н Поров.

Многобройни бяха положителните отзиви за участието на двата хора. Сред тях специално място като признание за изпълнението заеха и думите, адресирани към г-н Иван Поров от видната общественичка Геца Стефанова от Клисура: „Сърдечни благодарности за блестящото Ви представяне вчера в Клисура, г-н Поров! Този внушителен брой участници, с които изпълнихте клисурската сцена, ще остави незабравим спомен за всички нас. А прекрасната песен „Моя страна, моя България“, с която пленихте залата, още дълго ще обикаля и ще се харесва във Фейсбук. Бъдете жив и здрав, покорявайте нашите сцени с българската песен – това безценно наше богатство!“

В Клисура учениците от ОУ „Кирил Христов“ посетиха Историческия музей, където увлекателно им бе разказана историята за борбата на клисурци в Априлското въстание и тяхната саможертва за България.

На връщане децата разгледаха Сопот и Калофер. В Сопот поднесоха люлякови букети пред паметника на Иван Вазов и посетиха къщата музей на Патриарха на българската литература. В дома на бележития поет и писател училищният хор изнесе втори своеобразен концерт за деня пред препълнената зала с ученици и учители от цяла България. Като награда за това, че представиха достойно своите семейства, класове, училища и роден град, възпитаниците на ОУ „Кирил Христов“ разгледаха и забележителностите на град Калофер, чието име се свързва с големия български поет и революционер Христо Ботев.

Участието в Дните на възрожденската и патриотичната песен в Клисура беше изключително успешно като първа сценична проява на национален подиум на настоящия състав на хора. В тази връзка г-н Поров благодари на своите възпитаници и техните родители за ангажираността и съпричастността. „Изпълнението на нашия хор в Клисура беше много вълнуващо. Гордея се, че уча в ОУ „Кирил Христов“, защото тук учителите ни възпитават на практика в любов към България и българското“, сподели Памела Димитрова, ученичка от V „д“ клас и хористка. Възпитанието в патриотизъм, познаването и съхраняването на историческата памет и традиции заемат водещо място в учебно-възпитателната дейност в ОУ „Кирил Христов“. В този дух е и решението на училищния хор с ръководител г-н Поров да направи дарение по повод инициативата за поставяне на паметен знак в чест на патрона на училището Кирил Христов, към която вече се присъединиха много учители и ученици.

Таня Стоянова